Pripremite testo za pogaču tako što u toplom mleku rastopite kvasac, a zatim dodajte ulje, jaja, brašno, šećer i so. Sve sjedinite kašikom a zatim umesite meko testo dodavajući po malo brašna ukoliko je potrebno kako se ne bi lepilo za ruke i površinu. Ostavite ga 40 minuta da naraste.
Ukrase napravite tako što pomešate brašno, Dr. Oetker Gustin, so i vodu. Sada umesite tvrdo testo i razvucite ga oklagijom na oko pola centimetra debljine. Simbole koje želite na vašoj česnici iscrtajte na kartonu, pa ih nožem samo izrežite u testu, iskoristite koji kalup i makaze.
Naraslo testo podelite na dva dela, u jedan deo stavite paricu, a od ostatka oblikujte pletenice. 2/3 od polovine testa iskoristite za pletenicu koja ide oko centralnog dela. Od preostale trećine testa ispletite dve male pletenice i stavite ih na sredinu.
Nakon što oblikovano testo narasta 30-ak minuta, premažite ga žumancetom u koje ste dodali malo mleka, preko zalepite svoje ukrase i ispecite svoju savršenu česnicu.
Lepak za ukrase napravite od 1 kašičice vode i pola kašičice brašna.
Česnicu pecite je u kalupu prečnika 24 cm, u zagrejanoj rerni na 180 stepeni četrdesetak minuta (20 minuta pokrivenu pek papirom i 20 minuta otkrivenu dok lepo ne porumeni).
Slični recepti
Hleb i peciva
Hleb i peciva
Hleb i peciva