Pčela torta

Ideja za dekorativnu tortu koja će ulepšati vašu rođendansku zabavu.

Vreme pripreme: 3 sata
Količina: 12 parčića
Zahteva određeno umeće
Prilike: Rođendan, za svaki dan, posle ručka, druženje s porodicom, žurka, dečija žurka, poklon ideja

 

Sastojci za tortu

Za koru:
4 jajeta
130 g šećera
15 kapi arome badema
3 kašike tople vode
1 kesica Dr. Oetker Vanilin šećera
1 prstohvat soli
75 g brašna
50 g kukuruznog brašna
1 kašika Dr. Oetker Natural Vibes organskog kakao praha
2 kašičice Dr. Oetker Praška za pecivo

Za francuski puter krem:
4 jajeta
150 g šećera
1 prstohvat soli
375 g omekšalog putera
15 kapi Dr. Oetker Arome vanile
75 g meda

Za krem preliv:
250 g putera
250 g šećera u prahu
1 prstohvat soli
5 kapi Dr. Oetker Arome vanile

Za dekoraciju:
100 g bele fondan mase
Žuta boja za kolače
Narandžasta boja za kolače

 

Priprema torte

1

Za koru prethodno zagrejte rernu (gornji/ donji grejač 180°C). Obložite kalupe papirom za pečenje. Odvojite belance od žumanceta. Pomešajte bademe, kukuruzno brašno, kakao prah i prašak za pecivo. Mutite žumance sa trećinom količine šećera, aromom i vodom dok ne postane penasto. Mutite belance sa preostalim šećerom, vanil šećerom i solju dok ne postane čvrsto, zatim postepeno dodajte mešavinu sa žumancem. Prosejte mešavinu sa bademima i dodajte. Smešu sipajte u kalup za pečenje, poravnajte i pecite na srednjoj rešetki rerne oko 35 minuta. Izvadite iz rerne i ostavite da se potpuno ohladi.

2

U međuvremenu, za francuski puter krem, kuvajte na pari u metalnoj činiji jaje, šećer i so, uz neprekidno mešanje žicom, dok ne postignete temperaturu od 85°C.  Kada postigne odgovarajuću tepetaturu, sklonite činiju sa posude sa ključalom vodom i mešajte smešu uz pomoć ručne mutilice sa metlicama dok smeša ne postigne temperaturu od oko 25°C. Ovo će potrajati oko 20 minuta. U međuvremenu mutite puter dok ne postane beo i kremast. Ovo će trajati oko 5 minuta. Zatim postepeno dodajte smešu od jaja u puter i dodajte aromu i med.

3

Skinite obruč sa kalupa i uklonite papir za pečenje sa kore. Presecite koru dva puta kako biste imali 3 kore. Premažite podlogu puter kremom, koristeći polovinu krema za donju koru. zatim stavite drugu koru i premažite drugim delom krema. Na kraju stravite poslednju koru i ostavite da se ohladi najmanje 1 sat.

4

U međuvremenu za krem preliv umutite puter, šećer u prahu so i aromu i mutite dok mešavine ne postane bela i penasta, ovo će  potrajati nekoliko minuta. Premažite tortu tako da sve kore budu prekrivene i ostavite da se hladi.

5

Za saće, obojite fondan po želji u žuto i narandžasto i razvaljajte na listove debljine oko 2 mm. Uz pomoć špatule, isecite šestouglove i zalepite na bočne strane torte u obliku saća. Zabodite pčelice i poslužite tortu.

Šablone za tematsku zabavu možete preuzeti ovde.

6

Savet:

Ukoliko nemate blanširani mleveni badem, možete upotrebiti istu količinu celih badema i samleti ih. Ukoliko nemate termometar za puter krem, možete umočiti drvenu kašiku u smešu sa jajima i duvati u nju. Ukoliko se pravi šara ruže, smeša je temperature oko 80°C.

Saglasnost za praćenje

Bilo bi nam drago kada biste prihvatili da mi i naši partneri koristimo kolačiće i slične tehnologije kako bismo razumeli kako koristite našu internet stranicu. To će nam omogućiti da bolje razumemo ponašanje i Vas kao korisnika i da prilagodimo našu internet stranicu shodno tome. Osim toga, mi i naši partneri bismo želeli da koristimo ove podatke za personalizovane ponude na našim platformama. Ukoliko se slažete sa ovim, molimo vas da kliknete na „Slažem se“. Pogledajte našu politiku privatnosti za više informacija. Imate mogućnost da se predomislite u bilo kom trenutku.

Neophodne opcije

Ovi kolačići i slične tehnologije su nam potrebni jer omogućavaju osnovne funkcije naše internet stranice. One uključuju, na primer, čuvanje ovih podešavanja. Ovo je prosto neophodno pa stoga ne možemo da isključimo ovu opciju.

Uvek aktivno
Analitika i personalizacija

Pored toga, želeli bismo da saznamo više o tome kako koristite našu internet stranicu, kako bismo optimizovali stranicu za Vas i druge korisnike. S tim u vezi, koristimo kolačiće i slične tehnologije da mapiramo ponašanje korisnika, što nam pomaže da poboljšamo ponudu koju vam nudimo.

Da

Ne

(Re-)Marketing / deljenje podataka sa trećim licima

Kako bismo obezbedili da možemo da konstruišemo naše marketinške kampanje prema vašim potrebama, prikupljamo podatke o tome kako dolazite na našu internet stranicu i kakvu interakciju imate sa našim reklamama. To nam pomaže da učinimo da ne samo naše reklame, veći i naši sadržaji budu bolji za Vas. Naši marketinški partneri takođe koriste ove informacije za svoje potrebe, npr. za personalizaciju vašeg naloga ili profila na njihovoj platformi.

Da

Ne

Vaš pretraživač je zastareo

Pretraživač koji koristite je zastareo i ne omogućuje ispravno korišćenje našeg veb-sajta. Nastavak korišćenja ovog pretraživača može prouzrokovati greške. Za pravilno korišćenje našeg veb-sajta molimo da preuzmete jedan od pretraživača ispod: