Flag

Lama torta

12 parčića
Srednje teško
120
Dekorativna torta sa puter kremom će ulepšati proslavu dečijeg rođendana.
Sastojci
Priprema
Picture -
Picture -
MOLIMO DA OCENITE OVAJ RECEPT
Kako vam se dopada ovaj recept?

Slični recepti

Picture - Hero image

Sastojci

Za koru
4jaja
130 gšećera
15 kapiarome limuna
3 kašika/etople vode
1 kesicaDr. Oetker Vanilin šećer
1 prstohvatsoli
75 gbrašna
50 gkukuruznog brašna
2 kašičiceDr. Oetker Prašak za pecivo
Za puter krem
4jaja
150 gšećera
1 prstohvatsoli
375 gomekšalog putera
15 kapiarome limuna
300 gborovnica
Za preliv
250 gputera/maslaca
250 gšećera u prahu
1 prstohvatsoli
5 kapiarome limuna
Za dekoraciju
200 gbele fondan mase
narandžasta boja za kolače
žuta boja za kolače
roze boja za kolače
zelena boja za kolače
Picture - Dr. Oetker Vanilin šećer
Picture - Dr. Oetker Prašak za pecivo
1

Za koru prethodno zagrejte rernu (gornji/ donji grejač 180°C).Obložite dva kalupa prečnika 16 cm papirom za pečenje. Odvojite belance od žumanceta. Pomešajte brašno, kukuruzno brašno i prašak za pecivo. Mutite žumance sa trećinom količine šećera ,aromom i vodom dok ne postane penasto. Mutite belance sa preostalim šećerom, vanilin šećerom i solju dok ne postane čvrsto, zatim postepeno dodajte mešavinu sa žumancem. Prosejte mešavinu brašna i dodajte. Smešu ravnomerno podelite u oba kalupa za pečenje i pecite na srednjoj rešetki rerne oko 20 minuta. Izvadite iz rerne i ostavite da se potpuno ohladi.

2

U međuvremenu, za puter krem, kuvajte na pari u metalnoj činiji jaje, šećer i so, uz neprekidno mešanje žicom, dok ne postignete temperaturu od 85°C.  Kada postigne odgovarajuću tepetaturu, sklonite činiju sa posude sa ključalom vodom i mešajte smešu uz pomoć žice za mućenje smeša ne postigne temperaturu od oko 25°C. Za ovaj postupak potrebno je oko 20 minuta. U međuvremenu mutite puter dok ne postane beo i kremast. Zatim postepeno dodajte smešu od jaja u puter i dodajte aromu.

3

Skinite obruč sa kalupa i uklonite papir za pečenje sa kore. Presecite horizontalno svaku koru, kako biste dobili četiri kore. Operite i osušite borovnice uz pomoć kuhinjske krpe. Premažite koru trećinom  puter krema i utisnite deo borovnica u krem. Zatim stavite drugu koru, premažite kremom i dodajte borovnice. Prekrijte trećom korom i premažite poslednjom trećinom krema i dodajte borovnice. Zatim prekrijte i poslednjom korom i ostavite da se hladi najmanje 1 sat.

4

U međuvremenu za krem preliv, uz pomoć miksera, umutite puter, šećer u prahu, so i aromu i mutite dok mešavine ne postane penasta. Zatim premažite tortu tako da cela bude prekrivena kremom i ostavite ponovo da se hladi.

5

Za dekoraciju, podelite fondan na 4 dela i obojite ga po želji.  Na primer možete koristiti žutu i narandžastu, roze ili želenu sa roze. Rastanjite svaki deo na listove debljine 2 mm i isecite kružne oblike. Smestite krugove od fondana jedan preko drugog i zalepite ih uz pomoć malo vode, svaki sledeći krug je za nijansu manji od prethodnog. zatim presecite krugove uz pomoć noža na pola i smestite ih po ivicama na vrh torte. Možete preuzeti šablone lame i kaktusa, odštampati ih i staviti na tortu.


Šablone za tematsku zabavu možete preuzeti ovde.