Flag

Uskršnja vanila torta sa jagodama

16 Porcija/e
Srednje teško
90
Idealna poslastica za uskršnju trpezu.
Sastojci
Priprema
Picture -
Picture -
MOLIMO DA OCENITE OVAJ RECEPT
Kako vam se dopada ovaj recept?

Slični recepti

Picture - Hero image

Sastojci

Za patišpanj
7 komadajaja
7 kašika/ešećera
7 kašika/emekog brašna T400
0,5 kašičiceDr. Oetker Prašak za pecivo
2 kašika/etople vode
1 kašikaulja
Za fil
2 pakovanjaDr. Oetker Fil za tortu sa ukusom vanile
600 mlmleka
Za preliv
1 kesicaDr. Oetker Preliva za tortu prozirnog
2 kašika/ešećera
250 mlvode
Ostali sastojci
Dr. Oetker Dekor Kakao mrvice
badem u listićima
jagode
kajsije iz kompota
marmelada od jagoda
čokoladna dekoracija
Picture - Dr. Oetker Prašak za pecivo
Picture - Dr. Oetker Fil za tortu sa ukusom vanile
Picture - Dr. Oetker Dekor Kakao mrvice
1

Priprema patišpanja

Belanca izmiksajte uz postepeno dodavanje šećera, a onda dodajte jedno po jedno žumance neprestano muteći mikserom. Sjedinite brašno i prašak za pecivo, pa prosejavanjem dodajte u pripremljena jaja. Na kraju dodajte toplu vodu i ulje, pa špatulom lagano promešajte. Sipajte u pleh od rerne veličine 30 x 40 cm, koji ste prethodno obložili papirom za pečenje.

2

Pecite 13-15 minuta na 200°C. Pečeni patišpanj izvadite iz pleha i ostavite da se ohladi.

3

Nakon što se ohladio, patišpanj isecite na trake širine 5 cm i premažite marmeladom od jagoda.

4

Priprema fila

U sud sipajte 600 ml hladnog mleka i dodajte fil za tortu sa ukusom vanile. Mutite mikserom najmanjom brzinom oko pola minuta, a zatim najvećom brzinom oko 2-3 minuta.

5

Premažite filom preko marmelade. Odvojte prvu traku i urolajte je. Stavite na sredinu desertnog tanjira. Sve ostale trake uvijte u nastavku prethodne trake. U preostali fil dodajte par kašika mleka, da malo razredite fil, pa premažite tortu sa svih strana.

6

Priprema čoko jaja

Napravite čokoladna jaja tako što istopite čokoladu na pari ili u mikrotalasnoj, pa premažete unutrašnji deo silikonskog kalupa. Prebacite u frižider na 10 minuta, pa ponovo premažete čokoladom i ostavite da se dobro stegne. Kada se čokolada dobro stegla, izvadite polutke jaja iz kalupa. Fil sipate u dresir kesu i uz pomoć nje napunite jaja. Stavite polutku kajsije iz kompota, tako da imitira žumance. Po ivici pospite dekor kakao mrvice.

7

Dekorisanje torte

Badem pospite po bočnoj strani torte. Jagode operite, očistite od peteljki  i ubrusom prebrišite. Isecite na šnite, pa ih slažite po rubu torte. Na gornji deo torte stavite čokoladna jaja i čokoladno pile, a na bočnoj strani čokoladne zeke.

8

Priprema preliva

U sud sipajte 2 kašike šećera i preliv iz kesice. Promešajte, pa sipajte vodu i mešajte da se ne stvore grudvice. Stavite na ringlu i polako zagrevajte, ali vodite računa da vam ne provri. Nakon toga, sklonite sa vatre i ostavite desetak minuta da se prohladi pa premažite jagode i kajsije.