Flag

Torta sa lizalicama

16 parčića
Srednje teško
120
Torta sa višnjama i puter kremom ukrašena lizalicama koje sami možete napraviti.
Sastojci
Priprema
Recipe Tips
Imajte na umu: puter i tonka puding moraju biti na sobnoj temperaturi. Patišpanj ispecite dan ranije i ostavite da se ohladi jer će se tada lakše seći.


Ako ne možete da pronađete mahunu tonke, koristite celu mahunu vanile ili ekstrakt vanile kako biste začinili puter-krem.
Picture -
Picture -
MOLIMO DA OCENITE OVAJ RECEPT
Kako vam se dopada ovaj recept?

Slični recepti

Picture - Hero image

Sastojci

Za patišpanj
100 gcrne čokolade
20 gputera/maslaca
5 komadajaja (M veličine)
3 prstohvatasoli
160 gšećera
260 gbrašna (tip 405)
15 gDr. Oetker Kakao
2 kašičiceDr. Oetker Prašak za pecivo
Za tonka puter-krem
7 kašika/ešećera u prahu
3 komadažumanca (M veličine)
40 gkukuruznog brašna sitnog
700 mlmleka (3,5% masnoće)
2tonke
450 gomekšalog putera
Za kompot od višanja
500 gvišanja zamrznutih
1 kašikašećera
2 kašičicecimeta
0,25 kašičicemuskatnog oraščića
0,25 kašičicekaranfilića mlevenog
50 mlvode
45 gkukuruznog brašna sitnog
Za lizalice
150 gprovidnih bombona
Šarene mrvice i bombonice
Picture - Dr. Oetker Kakao
Picture - Dr. Oetker Prašak za pecivo
1

Prethodno zagrejte rernu (donji/gornji grejač: 180°C). Za patišpanj fino usitnite čokoladu i otopite na pari na srednjoj temperaturi. Dodajte puter i otopite ga. U činiji mikserom umutite jaja i so, dok ne postanu lagana i kremasta. Postepeno dodajte šećer. Mutite još 2 minuta. Pomešajte brašno, kakao prah i prašak za pecivo, prosejte i dodajte u smesu sa jajima. Zatim dodajte smesu sa čokoladom i puterom.

2

Izlijte smesu u kalup koji je prethodno obložen papirom za pečenje i pecite na srednjoj rešetki rerne oko 35 minuta. Zatim izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi.

3

Za puter-krem prvo pripremite puding. Pomešajte šećer u prahu, žumanca, kukuruzno brašno i 6 kašika mleka. Zrna tonke narendajte i prokuvajte sa preostalim mlekom. Sklonite sa ringle i kroz sito sipajte u šerpu. Dodajte jaja i mešavinu sa kukuruznim brašnom, vratite šerpu na ringlu i kuvajte na laganoj temperature uz neprekidno mešanje 1 minut. Sklonite tonka puding sa ringle, prekrijte prijanjajućom folijom i ostavite da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi.

4

Izvadite patišpanj iz kalupa, uklonite papir za pečenje i presecite horizontalno na 3 kore. Postaviti prvu koru na tacnu za tortu i postaviti obruč oko nje.

5

Za kompot, u šerpu dodajte višnje, šećer, cimet, muskatni orašćić i karanfilić kuvajte na najačoj temperature do ključanja. Pomešajte vodu i kukuruzno brašno dok ne postane glatko, zatim dodajte u smesu sa višnjama. Krčkati oko 1 minut uz neprekidno mešanje. Kompot ravnomerno rasporedite na donji sloj, zatim dodajte drugu koru preko.

6

Da biste završili puter-krem, umutite puter mikserom dok ne postane lagan i penast, a zatim postepeno dodajte tonka puding. Nanesite 1/3 tonka puter-krema ravnomerno na drugu koru, zatim stavite 3 koru i lagano pritisnite, zatim tanko premažite sa 1 kašikom puter-krema. Ostavite tortu da se hladi oko 40 minuta.

7

U vrećicu za ukrašavanje sa zvezdastim nastavkom sipajte 4 kašike puter krema. Uklonite obruč i rasporedite preostali puter-krem po torti sa svih strana uz pomoć špatule. Ostavite da se hladi najmanje 1 sat.

8

Za lizalice otopite bombone u maloj šerpi na niskoj temperaturi. Postavite štapiće na papir za pečenje i otopljenu slatku smesu sipajte na krajeve štapića. Mrvice i bombonice po želji i ostavite da se stegne. Ubodite lizalice u tortu neposredno pre serviranja i ukrasite tortu.

  • Imajte na umu: puter i tonka puding moraju biti na sobnoj temperaturi. Patišpanj ispecite dan ranije i ostavite da se ohladi jer će se tada lakše seći.


    Ako ne možete da pronađete mahunu tonke, koristite celu mahunu vanile ili ekstrakt vanile kako biste začinili puter-krem.