Flag

Ružice sa kajsijama

1 kolač
Teško
40
Kolač sa kajsijama za kalup sa štipaljkom.
Sastojci
Priprema
Picture -
Picture -
MOLIMO DA OCENITE OVAJ RECEPT
Kako vam se dopada ovaj recept?

Slični recepti

Picture - Hero image

Sastojci

Kalup sa štipaljkom (Ø 28 cm)
malo masnoće
Fil
125 gkajsija sušenih
75 mlruma
1 kesicaDr. Oetker Puding sa ukusom vanile
375 mlmleka
1 kesicaDr. Oetker Burbon vanila aromatizovani šećer
125 gkisele pavlake
Kvasno testo
60 mlmleka (4 kašike)
275 gpšeničnog brašna
1 kesicaDr. Oetker Suvi pekarski kvasac
75 gšećera
1 kesicaDr. Oetker Vanilin šećer
0,5 bočica/earome limuna
1 prstohvatsoli
1 komadjaje
125 gkisele pavlake
Mešeno testo
100 gpšeničnog brašna
na vrh nožaDr. Oetker Prašak za pecivo
30 gšećera
1 kesicaDr. Oetker Vanilin šećer
1 prstohvatsoli
60 gmekog margarina ili maslaca
Aprikotiranje
2 kašika/emarmelade od kajsija
2 kašika/evode
Picture - Dr. Oetker Puding sa ukusom vanile
Picture - Dr. Oetker Burbon vanila aromatizovani šećer
Picture - Dr. Oetker Suvi pekarski kvasac
Picture - Dr. Oetker Vanilin šećer
Picture - Dr. Oetker Prašak za pecivo
Picture - Dr. Oetker Vanilin šećer
1

Fil

Sitno iseckajte kajsije, pomešajte ih sa rumom i ostavite da odstoje nekoliko sati (najbolje preko noæi). Puding pripremite prema uputstvu sa kesice, ali sa 375 ml mleka i ostavite da se prohladi. Dodajte Burbon vanila aromatizovani šeæer, pavlaku i natopljene seckane kajsije i povremeno promešajte.

2

Kvasno testo

Zagrejte mleko u maloj posudi. Prosejte brašno u činiju i dobro ga pomešajte sa suvim kvascem. Dodajte ostale sastojke i toplo mleko i sve umesite mikserom (nastavci za mešenje) prvo najmanjom, a potom najvećom brzinom oko 5 minuta, tako da dobijete glatko testo. Ostavite testo pokriveno da odstoji na toplom mestu, sve dok se vidno ne uveća.

3

Mešeno testo

Pomešajte brašno sa praškom za pecivo i prosejte u činiju. Dodajte preostale sastojke i sve kratko umesite mikserom (nastavci za mućenje) prvo najnižom, a potom najvećom brzinom u ujednačeno testo. Na kraju testo ručno oblikujte u loptu. U međuvremenu zagrejte rernu. Podmažite dno kalupa sa štipaljkom. Nadošlo kvasno testo blago pospite brašnom, izvadite iz činije, na radnoj površini dobro sjedinite sa mešenim testom. Razvijte testo u pravougaonik (50 x 30 cm) i premažite filom (ostavite slobodan rub od 1 cm). Uvijajte testo počevši od duže strane, isecite rolat na parčiće debljine oko 3 cm i poređajte ih sa sečenom stranom na gore tesno jedne uz druge u kalup sa štipaljkom. Ostavite kolač još jednom da odstoji i nadođe na toplom mestu, dok se vidno ne uveća. Nakon toga stavite u rernu na rešetku da se peče.

Pozicija rešetke: srednja

Temperatura gornjeg i donjeg grejača rerne: otprilike 180 °C

Temperatura rerne sa ventilatorom: otprilike 160 °C


Molimo Vas da imate u vidu uputstvo za upotrebu Vaše rerne. Radi aprikotiranja provucite marmeladu kroz sito i zajedno sa vodom kratko prokuvajte. Kolač nakon pečenja izvadite iz kalupa, premažite ga pomoću četkice vrućom marmeladom dok je kolač još vruć i pospite pistaćima. Ostavite kolač da se ohladi na rešetki za kolače.