Flag

Kolač sa kajsijama

12 komada
Srednje teško
40
Voćni kolač sa svežim kajsijama i mlevenim bademima.
Sastojci
Priprema
Picture -
Picture -
MOLIMO DA OCENITE OVAJ RECEPT
Kako vam se dopada ovaj recept?

Slični recepti

Picture - Hero image

Sastojci

Kalup za pečenje (Ø 26 cm)
malo masnoće
Prhko testo
160 gpšeničnog brašna
na vrh nožaDr. Oetker Prašak za pecivo
75 gšećera
1 prstohvatsoli
1 komadjaje (veličine M)
75 gmekog maslaca ili margarina
Fil od kajsija
otprilike 500 gkajsija
2 komadajaja (veličine M)
50 gšećera
1 kesicaDr. Oetker Burbon vanila aromatizovani šećer
50 gmlevenih badema
otprilike 1 kašikadžema od kajsije ili marmelade od kajsija
Za posipanje
maloDr. Oetker Limun šećera u prahu
Picture - Dr. Oetker Prašak za pecivo
Picture - Dr. Oetker Burbon vanila aromatizovani šećer
1

Podmazati dno kalupa za pečenje. Zagrejati rernu.
Gornji i donji grejač: 180°C.
Rerna sa ventilatorom: 160°C.

2

Priprema prhkog testa

U činiji pomešati brašno i prašak za pecivo. Dodati ostale sastojke i sve umesiti mikserom (nastavcima za testo) najpre najnižom, zatim najvišom brzinom. 2/3 testa rastanjiti u kalup sa obručem za pečenje i izbockati viljuškom. Preostalo testo oblikovati na radnoj površini posutoj sa malo brašna u rolnu dugu 65 cm, postaviti je na prhko testo kao ivicu i utisnuti oko oboda kalupa za pečenje tako da se dobije ivica visoka 2 cm.

3

Priprema fila od kajsija

Oprati kajsije, podeliti ih na polovine i ukloniti koštice. Mikserom (dodacima za mućenje) u posudi za mućenje mutiti jaja sa šećerom i burbon vanilin šećerom oko 2 minuta, dok masa ne postane penasta. Pažljivo dodati mlevene bademe. Koru od prhkog testa premazati kremom od badema. Poređati preko toga kajsije sa presečenom površinom na gore. Umutiti džem ili mameladu od kajsija dok se ne dobije glatka masa i njome premazati kajsije. Staviti kalup za pečenje na rešetku u rerni.

Položaj: donja trećina rerne. Peći oko 35 minuta.

Kolač od kajsija nožem odvojiti od ivice, ali ga ostaviti na kuhinjskoj rešetki da se ohladi.

4

Posipanje

Ohlađeni kolač izvaditi iz kalupa i staviti na podlogu za tortu. Pre serviranja posuti Limun šećerom u prahu.