Flag

Baklava torta

10 Porcija/e
Srednje teško
40
Baklava na malo drugačiji način. Recept koji morate probati!
Sastojci
Priprema
Picture -
Picture -
MOLIMO DA OCENITE OVAJ RECEPT
Kako vam se dopada ovaj recept?

Slični recepti

Picture - Hero image

Sastojci

Sirup
340 gšećera
400 mlvode
0,5 kašičicesoka od limuna
Smesa za fil
85 gbrašna
1 kašičicaDr. Oetker Prašak za pecivo
3 komadajaja (srednje veličine)
40 gšećera
50 mlmleka
50 gputera/maslaca rastopljenog
1 kesicaDr. Oetker Vanilin šećer
100 gmlevenih oraha
Za kore
15 komadakora za baklavu
100 gputera/maslaca otopljenog
Posuda za pečenje/kalup
pravougaoni pleh (22x30 cm)
Picture - Dr. Oetker Prašak za pecivo
Picture - Dr. Oetker Vanilin šećer
1

Priprema sirupa

Sipajte kristal šećer i vodu u šerpu i mešajte na srednjoj vatri dok se šećer ne rastopi. Kada počne da ključa, dodajte limunov sok. Smanjite toplotu i kuvajte još 10 minuta. Sklonite sa šporeta i ostavite da se ohladi.

2

Priprema testa

Prosejte brašno i prašak za pecivo zajedno u posudu. Stavite jaje i kristal šećer u zasebnu posudu i mutite 3 minuta. Dodajte mleko, otopljeni puter, vanilin šećer, smešu brašna i mlevene orahe. Mutite 2 minuta manjom brzinom.

3

Oblikovanje i pečenje

Podmažite pleh margarinom. Zagrejte pećnicu na navedenu temperaturu:

Rerna sa ventilatorom: 170°C.
Gornji i donji grejač: 180°C.

Prepolovite kore na dva dela po sredini, tako da dobijete 30 komada kora. Stavite 15 kora tako što ćete između svake namazati puter pre nego što ih stavite u pleh jednu po jednu. Preko njih rasporedite smesu za fil. Preostalih 15 kora stavite preko, tako što ćete ponovo jednu po jedno premazivati puterom. Oštrim nožem isecite na kvadratne ili romboidne oblike i ispecite.

Vreme pečenja: približno 40-45 minuta.

4

Sirup i serviranje

Ostavite baklavu 5 minuta nakon što je izvadite iz rerne i potom je prelijte hladnim sirupom. Sačekajte 5-6 sati, a zatim poslužite.