Za recept Švarcvald torta
malo masnoće | |
papir za pečenje |
125 g | pšeničnog brašna |
10 g | kakao praha (neslađenog) |
na vrh noža | Dr. Oetker Praška za pecivo |
50 g | šećera |
1 kesica | Dr. Oetker Vanilin šećera |
1 kašika | višnjevače |
75 g | mekog margarina ili maslaca |
4 | jaja |
100 g | šećera |
1 kesica | Dr. Oetker Vanilin šećera |
100 g | pšeničnog brašna |
0,5 ravne kašičice | Dr. Oetker Praška za pecivo |
25 g | Dr. Oetker Gustin |
10 g | kakao praha (neslađenog) |
na vrh noža | cimeta mlevenog |
1 tegla | višanja bez koštice (neto 350 g) |
250 ml | soka od višanja (iz tegle) ili 500 g višanja |
75 g | šećera |
1 kesica | Dr. Oetker Preliva za tortu prozirnog |
25 g | šećera |
3 kašika/e | višnjevače |
1 kesica | Dr. Oetker Želatin beli mleveni |
5 kašika/e | vode hladne |
800 g | slatke pavlake |
40 g | šećera u prahu |
1 kesica | Dr. Oetker Vanilin šećera |
malo | čokolade strugane ili rendane |
Zagrejte rernu. Podmažite dno kalupa sa štipaljkom.
Prosejte brašno i kakao sa praškom za pecivo u činiju za mućenje.Dodajte preostale sastojke i sve umutite mikserom (nastavci za mešenje) prvo najmanjom, potom najvećom brzinom, tako da dobijete ujednačeno testo. Oblikujte kuglu od testa. Razvijte testo na dno kalupu i više puta izbodite viljuškom. Stavite obruč kalupa i pecite na rešetki od rerne.
Temperatura rerne otprilike 180 °C
Temperatura rerne sa vrućim vazduhom otprilike 160 °C
recipe.preparation.gas otprilike 160 °C
Molimo Vas da imate u vidu uputstvo za upotrebu Vaše rerne. Odstranite obruč kalupa. Pečenu koru odvojite od dna kalupa, ali je ostavite na njemu da se hladi, tako što ćete položiti dno kalupa sa korom na rešetku. Očistite obruč kalupa. Podmažite dno kalupa i obložite ga papirom za pečenje.
Muteći mikserom (nastavci za mućenje) 1 minut najvećom brzinom, penasto umutite jaja. Dodajte šećer pomešan sa vanilin šećerom u roku od 1 minuta i mutite smesu još 2 minuta. Pomešajte brašno sa praškom za pecivo, gustinom, kakaom i cimetom, prosejte i kratko muteći najmanjom brzinom dodajte u smesu od jaja. Sipajte testo u kalup i poravnajte, odmah pecite na istoj temperaturi kao mešeno testo, oko 30 minuta.
Temperatura rerne otprilike 180 °C
Temperatura rerne sa vrućim vazduhom otprilike 160 °C
recipe.preparation.gas otprilike 160 °C
Odvojite obruč kalupa i odstranite, koru istresite na papirom za pečenje obloženu rešetku i ostavite pecivo da se ohladi. Pažljivo skinite papir za pečenje. Presecite biskvitnu koru jednom vodoravno.
Dobro ocedite višnje, pritom sačuvajte sok i odmerite 250 ml ili operite sveže višnje, očistite, odstranite peteljke i koštice, pomešajte sa šećerom i ostavite nekoliko minuta da odstoje, kako bi pustile sok. Sveže višnje stavite u šerpu da prokuvaju, ocedite sok i ostavite da se ohladi. Odmerite 250 ml, eventualno dopunite vodom. Radi ukrašavanja ostavite 16 višanja po strani.
Preliv za torte sa sokom i šećerom pripremite prema uputstvu sa ambalaže, sjedinite sa višnjama i ostavite smesu da se ohladi, potom dodajte višnjevaču. Želatin zamešajte sa vodom u maloj šerpi, ostavite da nabubri 10 minuta i mešajući zagrevajte dok se ne rastopi (ne sme da provri!). Umutite slatku pavlaku skoro do kraja, neprestano muteći dodajte mlaki rastvor želatina i umutite pavlaku do kraja. Prosejte šećer u prahu, pomešajte sa vanilin šećerom i umešajte u pavlaku. Stavite koru od mešenog testa na tacnu, premažite je smesom od višanja, pritom ostavite slobodan rub od 1 cm. Premažite 1/3 umućene pavlake preko višanja. Preklopite donjom biskvitnom korom, blago pritisnite i premažite polovinom preostale pavlake. Pokrijte gornjom biskvitnom korom i blago pritisnite. Sipajte 3 kašike pavlake u špric sa zvezdastim nastavkom i ostavite po strani. Ravnomerno premažite rubove i površinu torte preostalom pavlakom. Ukrasite tortu pavlakom iz šprica i pospite struganom čokoladom i višnjama ostavljenim po strani. Ostavite tortu da odstoji na hladnom najmanje 2 sata.
Bilo bi nam drago kada biste prihvatili da mi i naši partneri koristimo kolačiće i slične tehnologije kako bismo razumeli kako koristite našu internet stranicu. To će nam omogućiti da bolje razumemo ponašanje i Vas kao korisnika i da prilagodimo našu internet stranicu shodno tome. Osim toga, mi i naši partneri bismo želeli da koristimo ove podatke za personalizovane ponude na našim platformama. Ako dajete svoju saglasnost, kliknite na „Prihvatam“. Pogledajte našu politiku privatnosti za više informacija. Imate mogućnost da se predomislite u bilo kom trenutku.
Ovi kolačići i slične tehnologije su nam potrebni jer omogućavaju osnovne funkcije naše internet stranice. One uključuju, na primer, čuvanje ovih podešavanja. Ovo je prosto neophodno pa stoga ne možemo da isključimo ovu opciju.
Pored toga, želeli bismo da saznamo više o tome kako koristite našu internet stranicu, kako bismo optimizovali stranicu za Vas i druge korisnike. S tim u vezi, koristimo kolačiće i slične tehnologije da mapiramo ponašanje korisnika, što nam pomaže da poboljšamo ponudu koju vam nudimo.
Da
Ne
Kako bismo obezbedili da možemo da konstruišemo naše marketinške kampanje prema vašim potrebama, prikupljamo podatke o tome kako dolazite na našu internet stranicu i kakvu interakciju imate sa našim reklamama. To nam pomaže da učinimo da ne samo naše reklame, veći i naši sadržaji budu bolji za Vas. Naši marketinški partneri takođe koriste ove informacije za svoje potrebe, npr. za personalizaciju vašeg naloga ili profila na njihovoj platformi.
Da
Ne
Pretraživač koji koristite je zastareo i ne omogućuje ispravno korišćenje našeg veb-sajta. Nastavak korišćenja ovog pretraživača može prouzrokovati greške. Za pravilno korišćenje našeg veb-sajta molimo da preuzmete jedan od pretraživača ispod: