Cookies - Kolačići na internet stranici Dr.Oetker

Ova internet stranica postavlja kolačiće na vašim uređajima kako bi stranica bolje funkcionisala i kako biste nama i našim partnerima pomogli da bolje razumemo kako koristite naš sajt. Dalje korišćenje naše stranice (putem navigacije, skrolovanja ili klika), kao i uklanjanje ovog obaveštenja o kolačićima, smatraće se pristankom na korišćenje kolačića. Za više informacija o kolačićima i tome kako da ih uklonite, molimo vas da pogledate našu politiku privatnosti. 

Cookies - Kolačići na internet stranici Dr.Oetker

Ova internet stranica postavlja kolačiće na vašim uređajima kako bi stranica bolje funkcionisala i kako biste nama i našim partnerima pomogli da bolje razumemo kako koristite naš sajt. Dalje korišćenje naše stranice (putem navigacije, skrolovanja ili klika), kao i uklanjanje ovog obaveštenja o kolačićima, smatraće se pristankom na korišćenje kolačića. Za više informacija o kolačićima i tome kako da ih uklonite, molimo vas da pogledate našu politiku privatnosti. 

Švarcvald torta

Klasično i omiljeno

1 Torta

Komplikovano 60 Minuta

Sastojci

Sastojci

Za recept Švarcvald torta

Kalup sa štipaljkom (Ø 28 cm):

malo masnoće
papir za pečenje

Mešeno testo:

125 g pšeničnog brašna
10 g kakao praha (neslađenog)
na vrh noža Dr. Oetker Praška za pecivo
50 g šećera
1 kesica Dr. Oetker Vanilin šećera
1 kašika višnjevače
75 g mekog margarina ili maslaca

Biskvitno testo:

4 jaja
100 g šećera
1 kesica Dr. Oetker Vanilin šećera
100 g pšeničnog brašna
0,5 ravne kašičice Dr. Oetker Praška za pecivo
25 g Dr. Oetker Gustin
10 g kakao praha (neslađenog)
na vrh noža cimeta mlevenog

Fil:

1 tegla višanja bez koštice (neto 350 g)
250 ml soka od višanja (iz tegle) ili 500 g višanja
75 g šećera
1 kesica Dr. Oetker Preliva za tortu prozirnog
25 g šećera
3 kašika/e višnjevače
1 kesica Dr. Oetker Želatin beli mleveni
5 kašika/e vode hladne
800 g slatke pavlake
40 g šećera u prahu
1 kesica Dr. Oetker Vanilin šećera

Ukrašavanje:

malo čokolade strugane ili rendane

Priprema

Priprema

1

Pripremite

Zagrejte rernu. Podmažite dno kalupa sa štipaljkom.

2

Mešeno testo

Prosejte brašno i kakao sa praškom za pecivo u činiju za mućenje.Dodajte preostale sastojke i sve umutite mikserom (nastavci za mešenje) prvo najmanjom, potom najvećom brzinom, tako da dobijete ujednačeno testo. Oblikujte kuglu od testa. Razvijte testo na dno kalupu i više puta izbodite viljuškom. Stavite obruč kalupa i pecite na rešetki od rerne.

Temperatura rerne oko 180 °C

Temperatura rerne sa vrućim vazduhom oko 160 °C

recipe.preparation.gas oko 160 °C

Molimo Vas da imate u vidu uputstvo za upotrebu Vaše rerne. Odstranite obruč kalupa. Pečenu koru odvojite od dna kalupa, ali je ostavite na njemu da se hladi, tako što ćete položiti dno kalupa sa korom na rešetku. Očistite obruč kalupa. Podmažite dno kalupa i obložite ga papirom za pečenje.

3

Biskvitno testo

Muteći mikserom (nastavci za mućenje) 1 minut najvećom brzinom, penasto umutite jaja. Dodajte šećer pomešan sa vanilin šećerom u roku od 1 minuta i mutite smesu još 2 minuta. Pomešajte brašno sa praškom za pecivo, gustinom, kakaom i cimetom, prosejte i kratko muteći najmanjom brzinom dodajte u smesu od jaja. Sipajte testo u kalup i poravnajte, odmah pecite na istoj temperaturi kao mešeno testo, oko 30 minuta.

Temperatura rerne oko 180 °C

Temperatura rerne sa vrućim vazduhom oko 160 °C

recipe.preparation.gas oko 160 °C

Odvojite obruč kalupa i odstranite, koru istresite na papirom za pečenje obloženu rešetku i ostavite pecivo da se ohladi. Pažljivo skinite papir za pečenje. Presecite biskvitnu koru jednom vodoravno.

4

Fil

Dobro ocedite višnje, pritom sačuvajte sok i odmerite 250 ml ili operite sveže višnje, očistite, odstranite peteljke i koštice, pomešajte sa šećerom i ostavite nekoliko minuta da odstoje, kako bi pustile sok. Sveže višnje stavite u šerpu da prokuvaju, ocedite sok i ostavite da se ohladi. Odmerite 250 ml, eventualno dopunite vodom. Radi ukrašavanja ostavite 16 višanja po strani.

5

Preliv za torte sa sokom i šećerom pripremite prema uputstvu sa ambalaže, sjedinite sa višnjama i ostavite smesu da se ohladi, potom dodajte višnjevaču. Želatin zamešajte sa vodom u maloj šerpi, ostavite da nabubri 10 minuta i mešajući zagrevajte dok se ne rastopi (ne sme da provri!). Umutite slatku pavlaku skoro do kraja, neprestano muteći dodajte mlaki rastvor želatina i umutite pavlaku do kraja. Prosejte šećer u prahu, pomešajte sa vanilin šećerom i umešajte u pavlaku. Stavite koru od mešenog testa na tacnu, premažite je smesom od višanja, pritom ostavite slobodan rub od 1 cm. Premažite 1/3 umućene pavlake preko višanja. Preklopite donjom biskvitnom korom, blago pritisnite i premažite polovinom preostale pavlake. Pokrijte gornjom biskvitnom korom i blago pritisnite. Sipajte 3 kašike pavlake u špric sa zvezdastim nastavkom i ostavite po strani. Ravnomerno premažite rubove i površinu torte preostalom pavlakom. Ukrasite tortu pavlakom iz šprica i pospite struganom čokoladom i višnjama ostavljenim po strani. Ostavite tortu da odstoji na hladnom najmanje 2 sata.