Flag

Rimska pita

48 komada
Srednje teško
90
Sve što volite kod baklave volećete i u ovoj piti.
Sastojci
Priprema
Picture -
Picture -
MOLIMO DA OCENITE OVAJ RECEPT
Kako vam se dopada ovaj recept?

Slični recepti

Picture - Hero image

Sastojci

Sastojci
16kora za pitu tankih
100 gputera/maslaca rastopljenog
Fil
5jaja
100 gšećera
1 kašikaDr. Oetker Arome vanila
1 kesicaDr. Oetker Vanilin šećer
250 mlulja ili 200 g rastopljenog putera
300 gkisele pavlake
2 kesiceDr. Oetker Prašak za pecivo
700 gmlevenih pečenih lešnika
3 - 4 kašika/eulja dobro zagrejanog
Sirup
500 gšećera
500 mlvode
1 kesicaDr. Oetker Vanilin šećer
Preliv
400 gmeda bagremovog
300 gkisele pavlake
lešnik seckani, za serviranje
Picture - Dr. Oetker Arome vanila
Picture - Dr. Oetker Vanilin šećer
Picture - Dr. Oetker Prašak za pecivo
Picture - Dr. Oetker Vanilin šećer
1

Šesnaest kora za pitu isecite na veličinu pleha 25x35 cm i pokrijte ih vlažnom krpom. 100 g putera rastopite i ostavite za kasnije za premazivanje kora. Jaja umutite sa šećerom pa dodajte vanilu, vanilin šećer, prašak za pecivo, rastopljen i prohlađen puter (200g) i kiselu pavlaku. Dodajte mlevene lešnike pa sve izmešajte i ostavite sa strane.

2

Dno pleha premažite puterom pa stavite jednu koru. Celu koru premažite puterom pa tako nastavite dok ne utrošite prvih šest kora. Zatim, preko rasporedite polovinu fila od lešnika. Špatulom poravnajte i zagladite fil od ivice do ivice. Zatim, pokrijte korom, premažite je puterom pa nastavite sa preostale tri kore. Preko fino rasporedite drugu polovinu fila tako da svuda bude ravno a onda prekrijte korom, premažite je puterom i tako nastavite dok ne utrošite tih poslednjih šest kora. Površinu naređane pite dobro premažite puterom pa stavite u frižider na 20-30 minuta da se dobro stegne. Hlađenje pite će pomoći da je lakše i urednije isečete.

3

Rernu uključite na 180 stepeni. Oštrim nožem isecite pitu na kocke veličina 5 x 5 cm. Nakon svakog reza nožem, izbrišite nož ubrusom kako bi sve bilo što urednije. Kašičicom sipajte vrelo ulje na isečene ivice, tako da pomalo zacrvče. Ovo će pomoći da svako parče pite ostane kompaktno. Pecite pitu 25-30 minuta u zagrejanoj rerni.

4

Za to vreme pripremite sirup tako što ćete u šerpu sipati vodu, šećer i vanilin šećer. Stavite da provri, pustite da vri 10-ak minuta a onda sklonite sa vatre. Ispečenu pitu vruću zalijte vrućim sirupom. Ja iskreno nikada nisam videla neku specijalnu razliku kada baklavu zalivam hladnim ili vrućim sirupom i odavno praktikujem da to bude vruće na vruće. Ohladite pitu a zatim je servirajte uz preliv koji ste napravili tako što ste mikserom umutili med i pavlaku. Preliv stavljate na svako parče posebno. Nemojte zalivati celu pitu prelivom od meda i pavlake.