Za recept Recept za kroasane
100 g | mekog brašna tip 400 |
100 ml | vode |
100 g | startera (prirodnog kvasa) |
600 g | mekog brašna tip 400 |
75 g | šećera u prahu |
10 g | meda |
20 g | mleka u prahu |
15 g | soli |
100 g | putera/maslaca |
200 ml | vode |
325 g | putera/maslaca |
3 | žumanca |
1 | jaje celo |
500 ml | mleka |
125 g | šećera |
1 kesica | Dr. Oetker Burbon vanila aromatizovani šećer |
kora ½ narandže | |
kora ½ limuna | |
3 | žumanca |
50 g | Dr. Oetker Gustin |
50 g | putera/maslaca |
3 lista/listova | Dr. Oetker Želatina u listu beli gold |
malo | soka od limuna |
0.5 | mahune vanile |
200 g | šumskog voća smrznutog |
20 g | badem listića |
150 g | marmelade od kajsija (glatke) |
sok od ½ limuna | |
0,5 kesice | Dr. Oetker Preliva za tortu prozirnog |
150 g | slatke pavlake |
200 g | mlečne čokolade |
100 g | lešnika pečenih |
malo | soli |
200 g | šumskog voća smrznutog |
20 g | badem listića |
20 g | čoko kuglica |
20 g | čoko kuglica |
Sve sastojke za predzames pomešati i ostaviti na sobnoj temperaturi da isfermentišu. Za zames sve sastojke ubaciti u posudu, dodati predzames i ručno umesiti glatko testo koje se odvaja od ivica posude. Prekriti folijom i ostaviti da se diže 1h na sobnoj temperaturi, zatim premesiti i staviti u frižider na nekoliko sati.
Za ploču od putera izvaljati puter u kocku između 2 lista papira za pečenje ili u kesi za zamrzavanje, staviti u frižider da se stegne. Maksimalna debljina 5 mm.
Kada je sve spremno izvaditi iz frižidera, u isto vreme ploču i testo, razvaljati testo i postaviti ploču u centar ukoso, zatvoriti testom kao pismo. Izvaljati u pravugaonik i preklopiti jednom na pola. Izvaljati opet u pravugaonik i preklopiti na 3 dela.
Staviti u frižider na najmanje 30 minuta do najviše nekoliko sati, izvaditi i ponoviti postupak preklapanja. Još jednom staviti u frižider na 30 minuta do nekoliko sati, izvaditi i ponoviti postupak preklapanja. Testo ponovo staviti u frižider da odmori pre oblikovanja. Izvaljati i seći kroasane u obliku po želji i puniti ih po želji.
Kroasane za nugat punjenje oblikovati klasično (oni se pune nakon pečenja) tj. seći trouglove testa i urolati. Za Dansko pecivo iseći kocke (sa kremom od vanile) zaseći po dužini (od ivice 1 cm), ali da sa dve strane na uglovima ostane spojeno testo, zatim preklopiti kao vetrenjače. Poređati na pleh sa papirom za pečenje i ostaviti da naraste. Ostaviti kroasane i dansko pecivo da se dižu na sobnoj temperaturi ili u pećnici na 30 C dok se ne naduvaju i postanu drhtavi na dodir. Kada dansko pecivo naraste u udubljenje sipati kašiku pripremljene poslastičarske kreme, malo šumskog voća i posuti sa listićima badema. Ivice premazati umućenim jajima, potom peći na 190 stepeni 20-ak minuta.
Premazati sa razmućenim jajima i žumancetom dva puta pre pečenja, kako bi bili hrskaviji.
Kroasane peći na 210 C prvih 10 minuta, zatim smanjiti na 180 C i peći još 10 -15 minuta dok nisu pečeni. Proveriti na dnu kroasana da li je zlatne boje, jer mora biti hrskavo pečen sa donje strane.
Odvojiti malo hladnog mleka od navedene količine, razmutiti gustin i žumanca. Ostatak mleka kuvati sa šećerom, koricama citrusa i vanilom, preliti u tankom mlazu na smesu od žumanaca, vratiti nazad u posudu za kuvanje i kuvati na laganoj vatri dok se ne zgusne, a potom kuvati još malo dok ne postane sjajna, viskozna i dok se ne sliva sa žice u mlazu. U vruću kremu odmah umešati pripremljen želatin i puter da se rastope.
Kada se krem ohladi, razraditi je mikserom da postane kremast.
Neposredno pre upotrebe kratko prokuvati i odmah premazati kroasane da bi dobili sjaj.
Zagrejati slatku pavlaku i preliti preko čokolade, ostaviti nekoliko minuta i promešati u sjajan ganaš. Pečene lešnike samleti u blenderu do konzistencije putera i umešati u ganaš. Ohladiti.
Kada su kroasani pečeni, napuniti kremu u dresir džak i napuniti još tople kroasane.
Kroasane i dansko pecivo premazati glazurom od kajsije odmah nakon pečenja. Deo kroasana napuniti nugat filom uz pomoć dresir kese, ukrasiti čokoladnim kremom i kuglicama od čokolade.
Bilo bi nam drago kada biste prihvatili da mi i naši partneri koristimo kolačiće i slične tehnologije kako bismo razumeli kako koristite našu internet stranicu. To će nam omogućiti da bolje razumemo ponašanje i Vas kao korisnika i da prilagodimo našu internet stranicu shodno tome. Osim toga, mi i naši partneri bismo želeli da koristimo ove podatke za personalizovane ponude na našim platformama. Ukoliko se slažete sa ovim, molimo vas da kliknete na „Slažem se“. Pogledajte našu politiku privatnosti za više informacija. Imate mogućnost da se predomislite u bilo kom trenutku.
Ovi kolačići i slične tehnologije su nam potrebni jer omogućavaju osnovne funkcije naše internet stranice. One uključuju, na primer, čuvanje ovih podešavanja. Ovo je prosto neophodno pa stoga ne možemo da isključimo ovu opciju.
Pored toga, želeli bismo da saznamo više o tome kako koristite našu internet stranicu, kako bismo optimizovali stranicu za Vas i druge korisnike. S tim u vezi, koristimo kolačiće i slične tehnologije da mapiramo ponašanje korisnika, što nam pomaže da poboljšamo ponudu koju vam nudimo.
Da
Ne
Kako bismo obezbedili da možemo da konstruišemo naše marketinške kampanje prema vašim potrebama, prikupljamo podatke o tome kako dolazite na našu internet stranicu i kakvu interakciju imate sa našim reklamama. To nam pomaže da učinimo da ne samo naše reklame, veći i naši sadržaji budu bolji za Vas. Naši marketinški partneri takođe koriste ove informacije za svoje potrebe, npr. za personalizaciju vašeg naloga ili profila na njihovoj platformi.
Da
Ne
Pretraživač koji koristite je zastareo i ne omogućuje ispravno korišćenje našeg veb-sajta. Nastavak korišćenja ovog pretraživača može prouzrokovati greške. Za pravilno korišćenje našeg veb-sajta molimo da preuzmete jedan od pretraživača ispod: