Flag

Mus tortice

6 Porcija/e
Srednje teško
120
Ova poslastica sa borovnicama idealna je za tople, letnje dane.
Sastojci
Priprema
Picture -
Picture -
MOLIMO DA OCENITE OVAJ RECEPT
Kako vam se dopada ovaj recept?

Slični recepti

Picture - Hero image

Sastojci

Patišpanj
2jaja
2 kašika/ešećera
2 kašika/ebrašna
na vrh nožaDr. Oetker Prašak za pecivo
1 kašikamleveni keks
Žele od borovnica
120 gborovnica
0,33 kesiceDr. Oetker Želatin beli mleveni
1 kašikavode hladne
2 kesiceDr. Oetker Vanilin šećer
1 kašičicasoka od limuna
Mus od borovnica
1 kesicaDr. Oetker Želatin beli mleveni
50 mlvode hladne
150 gborovnica
1 kašikašećera
1 kesicaDr. Oetker Vanilin šećer
150 gbele čokolade
300 mlslatke pavlake
Ogledalo glazura
1 kesicaDr. Oetker Želatin beli mleveni
150 gglukoznog/bombonskog sirupa
150 gšećera
100 mlvode
150 gbele čokolade
100 gzaslađenog kondenzovanog mleka
bela boja za kolače
ljubičasta boja za kolače
Picture - Dr. Oetker Prašak za pecivo
Picture - Dr. Oetker Želatin beli mleveni
Picture - Dr. Oetker Vanilin šećer
Picture - Dr. Oetker Želatin beli mleveni
Picture - Dr. Oetker Vanilin šećer
Picture - Dr. Oetker Želatin beli mleveni
1

Patišpanj

Belanca umutite sa šećerom u čvrst šam. Dodajte žumanca neprestano muteći. Sjedinite brašno, prašak za pecivo i mleveni keks, pa dodajte u umućena jaja, a onda špatulom lagano promešajte. Smesu sipajte u pleh veličine 25 x 20 cm obložen papirom za pečenje. Pecite na 200°C oko 10 minuta ili zavisno od svoje rerne. Ostavite da se ohladi.

2

Žele od borovnica

Želatin prelijte vodom i ostavite dok pripremate borovnice. Borovnice usitnite u blenderu ili štapnim mikserom. Stavite u odgovarajući sud, dodajte vanilin šećer i sok od limuna i na vatri zagrevajte dok se šećer ne istopi. Kada se šećer istopi, sklonite sa vatre, dodajte nabubreli želatin i promešajte da se otopi. Sipajte u silikonski kalup polulopte prečnika 5 cm. Ostavite u zamrzivaču da se ohladi i stegne.

3

Mus od borovnica

Želatin prelijte vodom i ostavite dok pripremate borovnice. Borovnice usitnite u blenderu ili štapnim mikserom. Stavite u odgovarajući sud, dodajte šećer i vanilin šećer i na vatri zagrevajte dok se šećer ne istopi. Kada se šećer istopi, sklonite sa vatre. Belu čokoladu otopite u mikrotalasnoj ili na pari, pa prelijte toplom slatkom pavlakom (100 ml). Mešajte dok se smesa ne ujednači, a onda dodajte i želatin. Ostatak slatke pavlake (200 ml) lagano/ređe umutite. Dodajte postepeno u čokoladu, mešajte, a onda deo sa čokoladom prespite u slatku pavlaku i promešajte. Dodajte deo sa pripremljenim borovnicama i promešajte da se smesa za mus ujednači.

Sipajte u silikonski kalup polulopte prečnika 8 cm, ali ne do vrha. Žele polulopte izvadite iz zamrzivača i kalupa, pa stavite u sredinu musa. Od pripremljenog patišpanja isecite krugove okruglim sekačem i stavite preko. Kalup prebacite u zamrzivač na hlađenje.

4

Ogledalo glazura

Želatin prelijte vodom i ostavite da nabubri. U sud sipajte glukozni sirup, šećer i vodu. Promešajte i kuvajte 2 minuta nakon što proključa. Nakon tih 2 minuta sklonite sa vatre i odmah dodajte belu čokoladu, zaslađeno kondenzovano mleko, a onda i želatin. Promešajte da se smesa ujednači. Štapnim mikserom malo izmiksajte, a onda procedite.

U glazuru prvo dodajte belu boju, a onda ljubičastu. Ostavite glazuru da se ohladi na 35-36°C pre prelivanja deserta. U slučaju da ste planirali tek sutradan da koristite glazuru, ostavite je u frižideru i sutradan ponovo zagrejte, najbolje u mikrotalasnoj. Nakon par sati izvadite mus iz silikonskih kalupa i stavite na neke manje čaše ili flašice soka. Prelijte ogledalo glazurom i ostavite da se ona ocedi, a onda pažljivo skinite višak koji je ostao po ivici. Dekorišite po želji.