Flag

Jabuka-punč torta

1 Torta
Teško
60
Da Vam zimi ne bude zima uz punč tortu!
Sastojci
Priprema
Recipe Tips
Umesto belog vina možete da koristite i svetli bistri sok od grožđa. Kolač možete da pripremite maksimalno jedan dan ranije. Umesto marcipanom, rub torte možete da ukrasite umućenom Dr. Oetker šlag penom ili seckanim i proprženim bademom ili lešnicima.
Picture -
Picture -
MOLIMO DA OCENITE OVAJ RECEPT
Kako vam se dopada ovaj recept?

Slični recepti

Picture - Hero image

Sastojci

Kalup sa štipaljkom (Ø 26 cm)
malo masnoće
Mešeno testo
75 gpšeničnog brašna
na vrh nožaDr. Oetker Prašak za pecivo
50 gmlevenih lešnika
50 gšećera
1 kesicaDr. Oetker Vanilin šećer
50 gmekog margarina ili maslaca
2 kašika/evode
Mućeno testo
100 gjabuka
150 gmekog margarina ili maslaca
100 gšećera
1 kesicaDr. Oetker Burbon vanila aromatizovani šećer
1 prstohvatsoli
3 komadajaja
200 gpšeničnog brašna
3 ravne kašičiceDr. Oetker Prašak za pecivo
Punč krem
400 gslatke pavlake za kuvanje
8 lista/listovaDr. Oetker Želatina u listu beli gold
125 mlsok od jabuke
2 kašika/esoka od limuna
125 mlvina belog
75 gšećera
1 kesicaDr. Oetker Vanilin šećer
na vrh nožacimeta dva puta
malokaranfilića struganog na vrh noža
150 gjabuka
250 gšvapskog sira ili kisele pavlake
Dodatno
100 gmlečne čokolade
200 gmarcipana
otprilike 15 gšećera u prahu
Picture - Dr. Oetker Prašak za pecivo
Picture - Dr. Oetker Vanilin šećer
Picture - Dr. Oetker Burbon vanila aromatizovani šećer
Picture - Dr. Oetker Prašak za pecivo
Picture - Dr. Oetker Želatina u listu beli gold
Picture - Dr. Oetker Vanilin šećer
1

Mešeno testo

Prosejte brašno sa praškom za pecivo u činiju. Dodajte preostale sastojke i sve umesite mikserom (nastavci za mešenje) prvo najmanjom, potom najvećom brzinom u glatko testo. Uvijte testo u prozirnu foliju i ostavite da odstoji u frižideru oko 30 minuta. Zagrejte rernu. Podmažite dno kalupa i obložite papirom za pečenje. Razvijte testo na dnu kalupa i više puta ga izbodite viljuškom. Stavite da se peče na rešetki od rerne.

Pozicija rešetke: srednja

Temperatura gornjeg i donjeg grejača rerne: otprilike 200 °C

Temperatura rerne sa ventilatorom: otprilike 180 °C


Molimo Vas da imate u vidu uputstvo za upotrebu Vaše rerne. Odvojite obruč kalupa i uklonite, koru odvojite od dna kalupa, ali je ostavite na njemu da se ohladi, pritom dno kalupa položite na rešetku. Smanjite temperaturu rerne. Podmažite dno očišćenog kalupa.

2

Mućeno testo

Oljuštite i očistite jabuke i fino ih narendajte. Penasto umutite maslac ili margarin muteći mikserom (nastavci za mućenje). Postepeno dodajte šećer, vanilin šećer i so, mutite tako da dobijete vezanu smesu. Na svakih ½ minuta dodajte po jedno jaje, muteći najvećom brzinom. Pomešajte brašno sa praškom za pecivo, prosejte i dodajte u smesu iz dva puta, kratko muteći srednjom brzinom. Na kraju dodajte rendane jabuke. Sipajte testo u kalup i poravnajte. Pecite na rešetki na srednjoj visini rerne.

Pozicija rešetke: srednja

Temperatura gornjeg i donjeg grejača rerne: otprilike 180 °C

Temperatura rerne sa ventilatorom: otprilike 160 °C


Molimo Vas da imate u vidu uputstvo za upotrebu Vaše rerne. Odvojite obruč kalupa i odstranite, koru istresite na papirom za pečenje obloženu rešetku i ostavite da se ohladi.Pažljivo odstranite papir sa kojim se kora pekla. Presecite je jednom vodoravno.

3

Punč krem

Potopite želatin prema uputstvu sa ambalaže. Čvrsto umutite slatku pavlaku. Sokove i vino prokuvajte, dodajte šećer, vanilin šećer i začine. Jabuke isecite na tanke kriške i dodajte u punč. Nabubreli želatin rastvorite u tome. Prvo pomešajte 4 kašike sira (ili kisele pavlake) sa tečnošću pomoću metlice za mućenje, potom sjedinite sa preostalim sirom (kiselom pavlakom). Kada smesa počne da se želira dodajte slatku pavlaku. Čokoladu grubo usitnite i otopite na pari, na tihoj vatri. Premažite mešenu koru 1/3 čokolade, preklopite donjom mućenom korom i uokvirite obručem kalupa. Namažite 2/3 krema, preklopite drugom mućenom korom i premažite ravnomerno preostalim kremom. Ostavite tortu da odstoji u frižideru oko 3 sata.


Umesite marcipan sa šećerom u prahu, razvijte ga između dve prozirne folije ili kesice za zamrzivač u traku visine i obima torte. Odstranite obruč kalupa, obložite tortu trakom od marcipana. Poprskajte tortu preostalom čokoladom. Od preostalog marcipana oblikujte jabuke i dekorativno poslažite po torti.

  • Umesto belog vina možete da koristite i svetli bistri sok od grožđa. Kolač možete da pripremite maksimalno jedan dan ranije. Umesto marcipanom, rub torte možete da ukrasite umućenom Dr. Oetker šlag penom ili seckanim i proprženim bademom ili lešnicima.