Cookies - Kolačići na internet stranici Dr.Oetker

Ova internet stranica postavlja kolačiće na vašim uređajima kako bi stranica bolje funkcionisala i kako biste nama i našim partnerima pomogli da bolje razumemo kako koristite naš sajt. Dalje korišćenje naše stranice (putem navigacije, skrolovanja ili klika), kao i uklanjanje ovog obaveštenja o kolačićima, smatraće se pristankom na korišćenje kolačića. Za više informacija o kolačićima i tome kako da ih uklonite, molimo vas da pogledate našu politiku privatnosti. 

Drvena olovka

Za školarce

1 kolač

Komplikovano 40 Minuta

Sastojci

Sastojci

Za recept Drvena olovka

Tepsija (40 x 30 cm):

malo masnoće
alu-folija

Mućeno testo:

150 g margarina ili maslaca
150 g šećera
1 kesica Dr. Oetker Burbon vanila aromatizovani šećer
4 jaja
200 g pšeničnog brašna
3 ravne kašičice Dr. Oetker Praška za pecivo
100 g Dr. Oetker Dekor Kakao mrvica

Za premazivanje:

175 g džema od kajsije

Fil:

2 lista/listova Dr. Oetker Želatina u listu beli gold
100 ml vode
prehrambena boja zelena ili žuta
malo voćne arome po želji
50 g šećera
1 kesica Dr. Oetker Vanilin šećera
600 ml slatke pavlake za kuvanje

Priprema

Priprema

1

Priprema

Prvo zagrejte rernu. Podmažite tepsiju i obložite tepsiju papirom za pečenje, pritom sa otvorene strane tepsije višestruko savijte papir i obrazujte rub.

2

Mućeno testo

Mekani maslac ili margarin penasto umutite mikserom (nastavci za mućenje). Postepeno dodajte šećer i vanilin šećer neprestano muteći dok ne dobijete ujednačenu smesu. Na svakih ½ minuta dodajte po jedno jaje, muteći najvećom brzinom. Pomešajte brašno sa praškom za pecivo, prosejte i dodajte u umućenu smesu iz dva puta, muteći srednjom brzinom. Na kraju dodajte kakao mrvice (ostavite 2 kašike po strani za ukrašavanje). Sipajte testo u tepsiju i poravnajte. Ispred testa, na otvorenoj strani tepsije, stavite višestruko savijenu alu-foliju. Stavite da se peče.

Temperatura rerne oko 180 °C

Temperatura rerne sa vrućim vazduhom oko 160 °C

recipe.preparation.gas oko 160 °C

Nivo rerne: srednja

Molimo Vas da imate u vidu uputstvo za upotrebu Vaše rerne. Nakon pečenja koru uz pomoć papira za pečenje prevucite na rešetku za kolače i ostavite da se ohladi.Isecite koru na tri trake različite širine (40 x 8 cm, 40 x 10 cm i 40 x 12 cm).

Trake na jednom kraju oblikujte nožem u špic, tako da dobijete prepoznatljivi oblik olovke. Provucite džem kroz sito i premažite površine sve tri trake pomoću četkice.

3

Fil

Potopite želatin prema uputstvu sa kesice i ostavite da nabubri. Istisnite ga i otopite u 100 ml vode, u koju ste dodali malo prehrambene boje (npr. zelena ili žuta). Po želji dodajte nekoliko kapi voćne arome. Umutite pavlaku sa šećerom i vanilin šećerom. Pomešajte prvo 2-3 kašike umućene pavlake sa otopljenim želatinom, potom dodajte preostalu pavlaku. Položite naširu traku na tacnu. Premažite sa ¼ krema, preklopite srednjom trakom i blago pritisnite. Premažite sa 1/3 preostalog fila i preklopite najmanjom trakom, blago pritisnite. Tortu sa svih strana premažite preostalim filom, tako da ostane vidljiv oblik obične drvene olovke.

4

Za ukrašavanje

Kakao mrvice nanesite pažljivo na vrh i kraj olovke, poput „mine", eventualno i kao dužne pruge na olovci. Ostavite tortu da odstoji u frižideru najmanje 3 sata. Po želji ispišite poruku šećernom glazurom.