Flag

Drvena olovka

1 kolač
Teško
40
Torta u obliku školske olovke!
Sastojci
Priprema
Recipe Tips
Po želji otopite 100 g čokolade na pari i premažite trake čokoladom umesto džemom.
Recipe Tips
Bez ukrašavanja tortu možete i da zamrznete.
Picture -
Picture -
MOLIMO DA OCENITE OVAJ RECEPT
Kako vam se dopada ovaj recept?

Slični recepti

Picture - Hero image

Sastojci

Tepsija (40 x 30 cm)
malo masnoće
alu-folija
Mućeno testo
150 gmargarina ili maslaca
150 gšećera
1 kesicaDr. Oetker Burbon vanila aromatizovani šećer
4 komadajaja
200 gpšeničnog brašna
3 ravne kašičiceDr. Oetker Prašak za pecivo
100 gDr. Oetker Dekor Kakao mrvica
Za premazivanje
175 gdžema od kajsije
Fil
2 lista/listovaDr. Oetker Želatina u listu beli gold
100 mlvode
prehrambena boja zelena ili žuta
malovoćne arome po želji
50 gšećera
1 kesicaDr. Oetker Vanilin šećer
600 mlslatke pavlake za kuvanje
Picture - Dr. Oetker Burbon vanila aromatizovani šećer
Picture - Dr. Oetker Prašak za pecivo
Picture - Dr. Oetker Dekor Kakao mrvica
Picture - Dr. Oetker Želatina u listu beli gold
Picture - Dr. Oetker Vanilin šećer
1

Priprema

Prvo zagrejte rernu. Podmažite tepsiju i obložite tepsiju papirom za pečenje, pritom sa otvorene strane tepsije višestruko savijte papir i obrazujte rub.

2

Mućeno testo

Mekani maslac ili margarin penasto umutite mikserom (nastavci za mućenje). Postepeno dodajte šećer i vanilin šećer neprestano muteći dok ne dobijete ujednačenu smesu. Na svakih ½ minuta dodajte po jedno jaje, muteći najvećom brzinom. Pomešajte brašno sa praškom za pecivo, prosejte i dodajte u umućenu smesu iz dva puta, muteći srednjom brzinom. Na kraju dodajte kakao mrvice (ostavite 2 kašike po strani za ukrašavanje). Sipajte testo u tepsiju i poravnajte. Ispred testa, na otvorenoj strani tepsije, stavite višestruko savijenu alu-foliju. Stavite da se peče.

Pozicija rešetke: srednja

Temperatura gornjeg i donjeg grejača rerne: otprilike 180 °C

Temperatura rerne sa ventilatorom: otprilike 160 °C


Molimo Vas da imate u vidu uputstvo za upotrebu Vaše rerne. Nakon pečenja koru uz pomoć papira za pečenje prevucite na rešetku za kolače i ostavite da se ohladi.Isecite koru na tri trake različite širine (40 x 8 cm, 40 x 10 cm i 40 x 12 cm).


Trake na jednom kraju oblikujte nožem u špic, tako da dobijete prepoznatljivi oblik olovke. Provucite džem kroz sito i premažite površine sve tri trake pomoću četkice.

3

Fil

Potopite želatin prema uputstvu sa kesice i ostavite da nabubri. Istisnite ga i otopite u 100 ml vode, u koju ste dodali malo prehrambene boje (npr. zelena ili žuta). Po želji dodajte nekoliko kapi voćne arome. Umutite pavlaku sa šećerom i vanilin šećerom. Pomešajte prvo 2-3 kašike umućene pavlake sa otopljenim želatinom, potom dodajte preostalu pavlaku. Položite naširu traku na tacnu. Premažite sa ¼ krema, preklopite srednjom trakom i blago pritisnite. Premažite sa 1/3 preostalog fila i preklopite najmanjom trakom, blago pritisnite. Tortu sa svih strana premažite preostalim filom, tako da ostane vidljiv oblik obične drvene olovke.

4

Za ukrašavanje

Kakao mrvice nanesite pažljivo na vrh i kraj olovke, poput „mine", eventualno i kao dužne pruge na olovci. Ostavite tortu da odstoji u frižideru najmanje 3 sata. Po želji ispišite poruku šećernom glazurom.

  • Po želji otopite 100 g čokolade na pari i premažite trake čokoladom umesto džemom.
  • Bez ukrašavanja tortu možete i da zamrznete.