Cookies - Kolačići na internet stranici Dr.Oetker

Ova internet stranica postavlja kolačiće na vašim uređajima kako bi stranica bolje funkcionisala i kako biste nama i našim partnerima pomogli da bolje razumemo kako koristite naš sajt. Dalje korišćenje naše stranice (putem navigacije, skrolovanja ili klika), kao i uklanjanje ovog obaveštenja o kolačićima, smatraće se pristankom na korišćenje kolačića. Za više informacija o kolačićima i tome kako da ih uklonite, molimo vas da pogledate našu politiku privatnosti. 

Baklava torta

Baklava na malo drugačiji način. Recept koji morate probati!

10 Porcija/e

Zahteva određeno umeće 40 Minuta

Sastojci

Sastojci

Za recept Baklava torta

Sirup:

340 g šećera
400 ml vode
0,5 kašičice soka od limuna

Smesa za fil:

85 g brašna
1 kašičica Dr. Oetker Praška za pecivo
3 jaja (srednje veličine)
40 g šećera
50 ml mleka
50 g putera/maslaca rastopljenog
1 kesica Dr. Oetker Vanilin šećera
100 g mlevenih oraha

Za kore:

15 kora za baklavu
100 g putera/maslaca otopljenog

Posuda za pečenje/kalup:

pravougaoni pleh (22x30 cm)

Priprema

Priprema

1

Priprema sirupa

Sipajte kristal šećer i vodu u šerpu i mešajte na srednjoj vatri dok se šećer ne rastopi. Kada počne da ključa, dodajte limunov sok. Smanjite toplotu i kuvajte još 10 minuta. Sklonite sa šporeta i ostavite da se ohladi.

2

Priprema testa

Prosejte brašno i prašak za pecivo zajedno u posudu. Stavite jaje i kristal šećer u zasebnu posudu i mutite 3 minuta. Dodajte mleko, otopljeni puter, vanilin šećer, smešu brašna i mlevene orahe. Mutite 2 minuta manjom brzinom.

3

Oblikovanje i pečenje

Podmažite pleh margarinom. Zagrejte pećnicu na navedenu temperaturu:

Rerna sa ventilatorom: 170°C.
Gornji i donji grejač: 180°C.

Prepolovite kore na dva dela po sredini, tako da dobijete 30 komada kora. Stavite 15 kora tako što ćete između svake namazati puter pre nego što ih stavite u pleh jednu po jednu. Preko njih rasporedite smesu za fil. Preostalih 15 kora stavite preko, tako što ćete ponovo jednu po jedno premazivati puterom. Oštrim nožem isecite na kvadratne ili romboidne oblike i ispecite.

Vreme pečenja: približno 40-45 minuta.

4

Sirup i serviranje

Ostavite baklavu 5 minuta nakon što je izvadite iz rerne i potom je prelijte hladnim sirupom. Sačekajte 5-6 sati, a zatim poslužite.