Flag

Recept za kroasane

14 Porcija/e
Teško
90
Recept za kroasane sa nugat filom i kremom od vanile.
Sastojci
Priprema
Picture -
Picture -
MOLIMO DA OCENITE OVAJ RECEPT
Kako vam se dopada ovaj recept?

Slični recepti

Picture - Hero image

Sastojci

Predzames
100 gmekog brašna tip 400
100 mlvode
100 gstartera (prirodnog kvasa)
Zames
600 gmekog brašna tip 400
75 gšećera u prahu
10 gmeda
20 gmleka u prahu
15 gsoli
100 gputera/maslaca
200 mlvode
Ploča od putera
325 gputera/maslaca
Premaz za kroasane
3 komadažumanca
1 komadjaje celo
Krema od vanile
500 mlmleka
125 gšećera
1 kesicaDr. Oetker Burbon vanila aromatizovani šećer
kora ½ narandže
kora ½ limuna
3 komadažumanca
50 gDr. Oetker Gustin
50 gputera/maslaca
3 lista/listovaDr. Oetker Želatina u listu beli gold
malosoka od limuna
0,5 komadamahune vanile
Za punjenje danskog peciva
200 gšumskog voća smrznutog
20 gbadem listića
Glazura od kajsije
150 gmarmelade od kajsija (glatke)
sok od ½ limuna
0,5 kesiceDr. Oetker Preliva za tortu prozirnog
Nugat fil
150 gslatke pavlake
200 gmlečne čokolade
100 glešnika pečenih
malosoli
Glazura i dekoracija
200 gšumskog voća smrznutog
20 gbadem listića
20 gčoko kuglica
Dekoracija
20 gčoko kuglica
Picture - Dr. Oetker Burbon vanila aromatizovani šećer
Picture - Dr. Oetker Gustin
Picture - Dr. Oetker Želatina u listu beli gold
1

Sve sastojke za predzames pomešati i ostaviti na sobnoj temperaturi da isfermentišu. Za zames sve sastojke ubaciti u posudu, dodati predzames i ručno umesiti glatko testo koje se odvaja od ivica posude. Prekriti folijom i ostaviti da se diže 1h na sobnoj temperaturi, zatim premesiti i staviti u frižider na nekoliko sati. 

2

Za ploču od putera izvaljati puter u kocku između 2 lista papira za pečenje ili u kesi za zamrzavanje, staviti u frižider da se stegne. Maksimalna debljina 5 mm.
Kada je sve spremno izvaditi iz frižidera, u isto vreme ploču i testo, razvaljati testo  i postaviti ploču u centar ukoso, zatvoriti testom kao pismo. Izvaljati u pravugaonik i preklopiti jednom na pola. Izvaljati opet u pravugaonik i preklopiti na 3 dela. 

3

Staviti u frižider na najmanje 30 minuta do najviše nekoliko sati, izvaditi i ponoviti postupak preklapanja. Još jednom staviti u frižider na 30 minuta do nekoliko sati, izvaditi i ponoviti postupak preklapanja. Testo ponovo staviti u frižider da odmori pre oblikovanja. Izvaljati i seći kroasane u obliku po želji i puniti ih po želji. 

4

Kroasane za nugat punjenje oblikovati klasično (oni se pune nakon pečenja) tj. seći trouglove testa i urolati. Za Dansko pecivo iseći kocke (sa kremom od vanile) zaseći po dužini (od ivice 1 cm), ali da sa dve strane na uglovima ostane spojeno testo, zatim preklopiti kao vetrenjače. Poređati na pleh sa papirom za pečenje i ostaviti da naraste.  Ostaviti kroasane i dansko pecivo da se dižu na sobnoj temperaturi ili u pećnici na 30 C dok se ne naduvaju i postanu drhtavi na dodir. Kada dansko pecivo naraste u udubljenje sipati kašiku pripremljene poslastičarske kreme, malo šumskog voća i posuti sa listićima badema. Ivice  premazati umućenim jajima, potom peći na 190 stepeni 20-ak minuta.

5

Premazati sa razmućenim jajima i žumancetom dva puta pre pečenja, kako bi bili hrskaviji.
Kroasane peći na 210 C prvih 10 minuta, zatim smanjiti na 180 C i peći još 10 -15 minuta  dok nisu pečeni. Proveriti na dnu kroasana da li je zlatne boje, jer mora biti hrskavo pečen sa donje strane.

6

Krema od vanile

Odvojiti malo hladnog mleka od navedene količine, razmutiti gustin i žumanca. Ostatak mleka kuvati sa šećerom, koricama citrusa i vanilom, preliti u tankom mlazu na smesu od žumanaca, vratiti nazad u posudu za kuvanje i kuvati na laganoj vatri dok se ne zgusne, a potom kuvati još malo dok ne postane sjajna, viskozna i dok se ne sliva sa žice u mlazu. U vruću kremu odmah umešati pripremljen želatin i puter da se rastope. 
Kada se krem ohladi, razraditi je mikserom da postane kremast. 

7

Glazura od marelice

Neposredno pre upotrebe kratko prokuvati i odmah premazati kroasane da bi dobili sjaj. 

8

Nugat fil

Zagrejati slatku pavlaku i preliti preko čokolade, ostaviti nekoliko minuta i promešati u sjajan ganaš. Pečene lešnike samleti u blenderu do konzistencije putera i umešati u ganaš. Ohladiti.  
Kada su kroasani pečeni, napuniti kremu u dresir džak i napuniti još tople kroasane.

9

Dekoracija

Kroasane i dansko pecivo premazati glazurom od kajsije odmah nakon pečenja.  Deo kroasana napuniti nugat filom uz pomoć dresir kese, ukrasiti čokoladnim kremom i kuglicama od čokolade.