Puter, smeđi šećer, šećer i burbon vanilin šećer sjedinite mikserom. Zatim, dodajte jaje, žumance i ulje. Dodajte brašno, kakao prah, sodu bikarbonu i prašak za pecivo pa sjedinite u ujednačeno, meko testo. Uvijte testo u prozirnu foliju i stavite u frižider na minimum sat vremena da se stegne.
Za to vreme pripremite karamel sos. U šerpu stavite šećer pa ga na na nižoj temperaturi istopite do braon boje. Dodajte mu zagrejanu ali ne provrelu slatku pavlaku i dobro izmešajte žicom. Dodajte omekšali puter i mešajte dok se puter ne otopi. Sklonite sa vatre i preručite u čistu posudu da se ohladi. Idealno bi bilo da se ohladi u frižideru, da se stegne.
Rernu zagrejte na 180 stepeni a dva pleha obložite papirom za pečenje. U tanjir stavite smeđi šećer. Izvadite testo iz frižidera i podelite ga na dva dela. Drugu polovinu testa vratite u frižider. Važno je da testo u trenutku formiranja kuglica bude hladno, tako da - radite brzo. Merite kuglice od 10 grama tako da svi keksići budu jednake veličine. Od testa formirajte kuglice, uvaljajte ih u smeđi šećer i ređajte ih na pleh sa minimum 7-8 cm razmaka jer će se dosta raširiti tokom pečenja. Pecite 7-8 minuta u zagrejnoj rerni. Odmah nakon pečenja, keksići će još uvek biti jako meki na dodir. Ohladite ih i ispecite drugu turu keksića od preostalog testa.
Ohlađeni karamel sos umitute mikserom ili još bolje, štapnim mikserom. Ukoliko je potrebno, stavite umućen karamel dodatno u friz da se stegne ako je previše redak. Filujte keksiće umućenim karamelom. To možete raditi kašičicom ili dresir kesom.
Slični recepti
Sitni kolači
Sitni kolači
Sitni kolači