U sud od miksera sipajte toplo mleko, suvi kvasac, šećer, jaja, aromu vanile, so i postepeno dodajte brašno dok mikser radi manjom brzinom (nastavak za testo). Kada se testo umesilo, dodajte maslac sobne temperature iz 3 - 4 puta. Kada se maslac umesio u testo ostavite da mikser radi još 5-6 minuta većom brzinom. Nakon toga prebacite u drugi sud, pokrijte streč folijom i ostavite na toplom 45 minuta.
Dok čekate testo da naraste, pripremite fil. U mikrotalasnoj ili na pari istopite čokoladu i maslac. Na kraju dodajte šećer i kakao. Promešajte i ostavite da se fil ohladi.
Nadošlo testo izručite na pobrašnjenu podlogu. Nemojte mesiti već odmah oklagijom razvucite na 40 x 60 cm. Premažite pripremljenim filom i urolajte po užoj strani. Prebacite u frižider na 30 minuta da biste kasnije mogli lakše da radite sa testom. Pripremite kalup veličine 10 x 30 cm. Obložite ga papirom za pečenje.
Izvadite testo i po dužini isecite na dva dela. Isečene delove okrenite prema gore, a onda uvijte/prebacujte testo preko testa. Pripremljenu pletenicu prebacite u kalup, pokrijte i ostavite 30 - 60 minuta na toplom. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 °C oko 45 minuta. Na polovini pečenja pokrijte alu folijom ako je potrebno.
Pripremite sirup tako što šećer i vodu stavite u manju šerpicu da se kuva oko 3 minuta.
Pečenu babku premažite polovinom vrućeg sirupa i ostavite u kalupu da se hladi najmanje 30 minuta, a onda izvadite i ostavite da se skroz ohladi pre nego što isečete na parčiće i premažete ostatkom sirupa.
Slični recepti
Kolači
Kolači
Kolači