Flag

Prilike

Novogodišnji praznici
Inspiracija
INSPIRACIJA ZA PRAZNIČNU SEZONU
Pretvorite pripremu torti u nešto posebno! Uživajte u slatkim idejama koje delimo sa vama!

Tematske torte su veliki trend. Širom sveta, ljudi stavljaju kecelje kako bi dali šansu pripremanju poslastica – dopuštajući svojoj kreativnosti da se pokrene. Na izgled postoje beskrajne mogućnosti onoga što možete stvoriti od fondana, marcipana i puter krema: torbe, replike omiljenog para potpetica ili počast omiljenom ljubimcu obično se oživljavaju u obliku torte, u dizajnu koji se kreće od blistavo jednostavnog do avantura van sveta. Bez obzira na temu ili priliku, bilo da se radi o polasku u školu, godišnjici braka ili o darivanju deteta, sve tematske torte imaju nešto zajedničko - sve su napravljene s’ ljubavlju.

Tematske torte

Pokaži svoju kreativnu stranu

Za vreme novogodišnjih praznika svi su zauzeti u kuhinji jer žele da iskažu svoju kreativnost. Kuhinje se pretvaraju u košnice, sa oduševljenim poslastičarima koji razbacuju divne dekoracije od fondana za ukrašavanje impresivnih pečenih remek dela. Bez obzira na odabrani dizajn, ako pečete tematsku tortu, otkrićete svoju kreativnu stranu! Odvojićete vreme, naslagaćete svoje kore visoko i ukrasiti tako da impresionirate.

Na kraju, svako može ispeći tortu - ali potrebna je prava veština da se ispeče torta koja liči na jednoroga ili superheroja iz detinjstva. Ovakve torte napravljene su da izmame osmehe, a ti osmesi čine da se naporan trud isplati.

Deda Mraz, pahulje i sve ostale praznične stvari

Kada dizajnirate svoju tortu maštovitost počinje i pre nego što zakoračite u kuhinju. U vreme novogodišnjih praznika odličan izbor su likovi koje cela porodica zna i voli. Pored uvek popularnih Olafa, Ane i Else iz crtanog filma Zaleđeno kraljevstvo, takođe možete napraviti i Deda Mraz tortu sa velikom bradom od marcipana ili božićnu jelku sa čokoladnim ukrasima jarkih boja. Zimska idila od puter krema i snega od kokosovog brašna ili kuća od medenjaka sa svetlim dekor mrvicama, gumenim medvedićima i dosta glazure izgledaće previše dobro da bi se pojelo.

Šta god da odlučite da pravite, šabloni koje možete sami napraviti ili koji dolaze uz recept, često su od velike pomoći. Uz pomoć ovih alata ništa vas ne sprečava da stvorite neodoljivog irvasa ili simpatičnog Sneška Belića. Takođe možete uključiti decu da seckaju i oblikuju delove, lica i figurice. Pravljenje torte je uvek odlična zabava za celu porodicu.

Preuzmite šablone za pravljenje torti OVDE.

Novogodišnji ukusi

Izbor pravog ukusa je ključna stvar za novogodišnju tortu i lako je dočarati ukus Nove godine kombinovanjem nota limuna i pomorandže sa cimetom. Ako se pitate koji biste začin još mogli da koristite, odgovor je jednostavan: možete dodati bilo šta što se dodaje u zimski punč ili kuvano vino. Pored cimeta, favoriti za novogodišnje praznike su i karanfilić, kardamon, anis, muskatni oraščić, đumbir i najkvirc /biber sa Jamajke/ – a ako pečete tortu za odrasle možete dodati i alkoholnu notu svom testu. Rum, amareto i voćni likeri se dobro uklapaju. Koncentrovani ekstrakti npr. ruma ili badema takođe pospešuju ukus praznika i idu ruku pod ruku sa svežim sastojcima poput kore pomorandže.

Odabir odgovarajućeg preliva

Odabir odgovarajućeg preliva za vašu tortu zavisi od vaših sposobnosti kao i od teme koju ste odabrali i naravno, koliko vremena imate za ukrašavanje. Glazura je najbrža opcija, posebno ukoliko želite da torta ima rustičan izgled. Rezultat ne mora da bude uglađena torta prekrivena glatkim marcipanom, mada može biti ukoliko odvojite vreme za glatku glazuru. Bilo da se odlučite za fondan, marcipan ili glazuru, svaki preliv ima svoje prednosti i mane.

Fondan - Zvezda poslastičarstva

Ako želite da napravite potpuno glatku površinu torte, fondan je za sada najbolja opcija, jer daje najbolje rezultate. Pegla za fondan je odlična alatka koju bi trebalo da imate u kuhinji jer će poravnati i najupornija udubljenja. Ako želite besprekorno ravne ivice, nabavite i ugaonu peglu za fondan kako biste postigli savršene rezultate. Za sada toliko dobrih strana - šta je nedostatak? Nažalost fondan nije baš otkrovenje ukusa. Pravi se od šećerne paste i jedino što možete okusiti je slatkoća - nije baš najuzbudljivija opcija za vašu tortu.

Da li je prednost fondana izgled u odnosu na suštinu? Da, jeste - ali nekako to zapravo i nije važno! Savršena završnica je ono što ga je učinilo favoritom među poslastičarima.
Veoma lak za oblikovanje i ostaje u obliku nakon što se osuši.

Može se koristiti za pravljenje grana poput rogova, lica Sneška Belića i osetljivih oblik- i može se obojiti u bilo koju boju. Beli fondan odlično funkcioniše sa pastom i sa tečnim bojama za kolače.

Zapamtite: Fondan se mora nanositi na površinu premazanu ganašom ili puter kremom kako bi se olakšalo nanošenje i sprečilo da se rastopi.

Glazura - da na lak način zasija

Glazura se pravi od samo dva jednostavna sastojka: putera i šećera u prahu. Na stranu sadržaj kalorija, glazura je lagana i prozračna i spremna je za tren. Takođe možete je aromatizovati kako god želite dodavanjem vanile ili kakao praha. Rendana kora, seckani začini ili mrvice biskvita su takođe efikasni, jer daju glazuri više strukture i boje. Na primer latice lavande izgledaju odlično na glazuri za kapkejk, burbon vanila i kora pomorandže se takođe mogu dodati u smešu.

Zahvaljujući njenoj lako mazivoj i kremastoj strukturi, glazura je idealna za veće torte. Sve što zahteva malo teksture, kao što su talasi, sneg ili brdoviti pejzaž, lako se postiže glazurom. Uz malo više prefinjenog dodira, može se lako naneti na ravne površine.

Glazura je zahvalnija od fondana ako pravite greške - potrebno je samo da je poravnate strugačem i pokušate ponovo.

Marcipan - tradicionalan i elegantan

Marcipan je vodeći u svetu tradicionalnog poslastičarstva. Majstori poslastičarstva koriste ovu divnu mešavinu badema i šećera još od 16. veka, koja se često kombinuje i sa drugim ukusima, kako bi dekorisali torte i druge proizvode. Marcipan je bež boje, izrazito jakog ukusa i nije po svačijem ukusu. Njegovu bež nijansu je nešto teže obojiti, potrebno je malo više strpljenja ako želite da prekrijete tortu marcipanom: Veoma je lepljiv i lako se suši. Kokosovo ulje će pomoći u rešavanju ovih problema. Glavna prednost marcipana je što će njegov orašasti ukus dati savršenu notu zimskim poslasticama.

Bez obzira za koju glazuru se odlučite, uživajte u dekorisanju torte i ne brinite previše oko postizanja netaknute završnice. Vežbom se usavršavate - što više vežbate, torta će biti ukusnija za jelo. Naš moto? Pravite dok ne uspete!

3 od 3 rezultata viđeno