Flag

Svet vanile

Zabavne činjenice o kraljici začina
Inspiracija
Svet vanile
Vanila: Kraljica začina

Kao kraljica začina, vanila je jedan od najskupljih i najpopularnijih začina na svetu. Dozvolite da vas mirisna aroma vanile povede na putovanje i saznajte nešto o istoriji same biljke. Otkrijte naše fantastične proizvode od vanile i slasne recepte sa divnom aromom vanile.

Činjenice o vanili

Na našem fascinantnom putovanju svetom vanile saznaćemo razne zanimljivosti. Ovde smo prikupili najvažnije činjenice.

Kako se izgovara reč vanila?

Kada biste reč vanilla potražili u rečniku utvrdili biste da se izgovara tačno onako kako se piše - sa čujnim „I“ u sredini [vəˈnɪl.ə]. Reč vanila nastala je od francuskog vanille i španskog vainilla, koji znače mahune.

Bourbon vanila tako je nazvana po ostrvu Réunion, istočno od Madagaskara, koji se do 1974. zvao Île de Bourbon, na kojem se do dana današnjeg uzgajaju mahune Bourbon vanile.

Kakvog je ukusa vanila?

Vanila je baršunastog, slatkog ukusa. U jakoj aromi Bourbon vanile mogu se osetiti cvetne, drvene, pa čak i alkoholne note. Vanila zahvaljujući svojoj kompleksnoj aromi ima široku primenu u kulinarstvu. Ovde možete pronaći recepte za slatka i aromatična jela s vanilom.

Koje je boje vanila?

Mahune i semenke vanile nisu žute boje klasičnog sladoleda od vanile. U stvari su - crne. Crne tačkice u proizvodima od vanile su znak da sadrže semenke ili usitnjene mahune vanile. S druge strane, cvetovi vanile su jarko žute boje.

Picture -

Zašto je vanila tako skupa?

Prosečna cena od 600 eura po kilogramu znači da je vanila izuzetno skupa. Cena joj je proteklih godina znatno narasla iz nekoliko razloga. Jedan je da je potražnja za pravom vanilom porasla jer sve više proizvođača i potrošača prednost daje prirodnim, umesto veštačkim proizvodima arome vanile.

Picture -

Saznajte više o asortimanu proizvoda od vanile: Vanilin šećer, Burbon vanila aromatizovani šećer, Vanilin sweet zero i Aroma vanile.