Tematske torte su veliki trend. Širom sveta, ljudi stavljaju kecelje kako bi dali šansu pripremanju poslastica – dopuštajući svojoj kreativnosti da se pokrene. Na izgled postoje beskrajne mogućnosti onoga što možete stvoriti od fondana, marcipana i puter krema: torbe, replike omiljenog para potpetica ili počast omiljenom ljubimcu obično se oživljavaju u obliku torte, u dizajnu koji se kreće od blistavo jednostavnog do avantura van sveta. Bez obzira na temu ili priliku, bilo da se radi o polasku u školu, godišnjici braka ili o darivanju deteta, sve tematske torte imaju nešto zajedničko - sve su napravljene s’ ljubavlju.
Za vreme novogodišnjih praznika svi su zauzeti u kuhinji jer žele da iskažu svoju kreativnost. Kuhinje se pretvaraju u košnice, sa oduševljenim poslastičarima koji razbacuju divne dekoracije od fondana za ukrašavanje impresivnih pečenih remek dela. Bez obzira na odabrani dizajn, ako pečete tematsku tortu, otkrićete svoju kreativnu stranu! Odvojićete vreme, naslagaćete svoje kore visoko i ukrasiti tako da impresionirate.
Na kraju, svako može ispeći tortu - ali potrebna je prava veština da se ispeče torta koja liči na jednoroga ili superheroja iz detinjstva. Ovakve torte napravljene su da izmame osmehe, a ti osmesi čine da se naporan trud isplati.
Kada dizajnirate svoju tortu maštovitost počinje i pre nego što zakoračite u kuhinju. U vreme novogodišnjih praznika odličan izbor su likovi koje cela porodica zna i voli. Pored uvek popularnih Olafa, Ane i Else iz crtanog filma Zaleđeno kraljevstvo, takođe možete napraviti i Deda Mraz tortu sa velikom bradom od marcipana ili božićnu jelku sa čokoladnim ukrasima jarkih boja. Zimska idila od puter krema i snega od kokosovog brašna ili kuća od medenjaka sa svetlim dekor mrvicama, gumenim medvedićima i dosta glazure izgledaće previše dobro da bi se pojelo.
Šta god da odlučite da pravite, šabloni koje možete sami napraviti ili koji dolaze uz recept, često su od velike pomoći. Uz pomoć ovih alata ništa vas ne sprečava da stvorite neodoljivog irvasa ili simpatičnog Sneška Belića. Takođe možete uključiti decu da seckaju i oblikuju delove, lica i figurice. Pravljenje torte je uvek odlična zabava za celu porodicu.
Preuzmite šablone za pravljenje torti OVDE.
Izbor pravog ukusa je ključna stvar za novogodišnju tortu i lako je dočarati ukus Nove godine kombinovanjem nota limuna i pomorandže sa cimetom. Ako se pitate koji biste začin još mogli da koristite, odgovor je jednostavan: možete dodati bilo šta što se dodaje u zimski punč ili kuvano vino. Pored cimeta, favoriti za novogodišnje praznike su i karanfilić, kardamon, anis, muskatni oraščić, đumbir i najkvirc /biber sa Jamajke/ – a ako pečete tortu za odrasle možete dodati i alkoholnu notu svom testu. Rum, amareto i voćni likeri se dobro uklapaju. Koncentrovani ekstrakti npr. ruma ili badema takođe pospešuju ukus praznika i idu ruku pod ruku sa svežim sastojcima poput kore pomorandže.
Odabir odgovarajućeg preliva za vašu tortu zavisi od vaših sposobnosti kao i od teme koju ste odabrali i naravno, koliko vremena imate za ukrašavanje. Glazura je najbrža opcija, posebno ukoliko želite da torta ima rustičan izgled. Rezultat ne mora da bude uglađena torta prekrivena glatkim marcipanom, mada može biti ukoliko odvojite vreme za glatku glazuru. Bilo da se odlučite za fondan, marcipan ili glazuru, svaki preliv ima svoje prednosti i mane.

Torte

Torte

Torte