Zanimljive činjenice o mahuni vanile

Vanila je jedan od najpopularnijih i najboljih začina na svetu. U ovom članku saznaćete sve što treba da znate o mahunama vanile.

Šta su mahune vanile?

Mahune vanile su fermentisane mahune koje sadrže semenke vanile. Nakon berbe još zelenih mahuna počinje proces sušenja kojim se razvija prirodna aroma vanile. Pulpa (semenke) mahuna vanile je mesnata, baršunasta, zaokružene arome.

Želite da saznate više o biljci? Dozvolite nam da vas povedemo na putovanje na kom ćete saznati sve o poreklu i uzgoju ove vrste orhideja. (linkovati ka Vanila: od biljke do proizvoda)

 

Za šta se koriste mahune vanile?

Prave mahune vanile idealan su izbor za one koji žele najprirodniji proizvod od svih proizvoda vanile. Semenke se mogu koristiti za obogaćivanje slatkih i aromatičnih jela.

Nikako nemojte bacati ni sveže mahune! Naročito su dobre za pravljenje domaćeg vanilin šećera.

Kupovina i čuvanje mahuna vanile

Kada kupujete čitave mahune vanile obratite pažnju na nekoliko karakteristika koje će vam pomoći pri izboru kvalitetnog proizvoda. Evo kako ćete prepoznati mahune vanile vrhunskog kvaliteta.

 

1

Odaberite mekane mahune vanile u kojima možete osetiti pulpu i koje ne pucaju prilikom savijanja. Tako vam se neće dogoditi da kupite suve mahune.

2

Mahune vanile moraju biti ravnomerno tamnosmeđe ili crne boje. Izbegavajte mahune s belim mrljama i izbledele mahune.

3

Ako pre kupovine imate priliku da uzmete mahunu u ruku, opipajte joj kožu. Mora podsećati na kožu i ne sme da pukne prilikom savijanja.

 

Kupljene mahune vanile čuvajte u teglici na hladnom i suvom mestu.

Mahune vanile ne smeju da se izlažu vrućini, jer će izgubiti vlagu i pulpa će se sasušiti.
 

Poput mnogih proizvoda, mahune vanile dobre su za upotrebu i nakon isteka deklarisanog roka trajanja.

Ako se vaše mahune vanile sasuše toliko da ih je teško sastrugati, možete ih samleti u fini prah od vanile.

Zamena za mahune vanile

Na tržištu je razvijen čitav asortiman proizvoda od vanile kojima možete zameniti sveže semenke vanile. Ekstrakt vanile izvrsna je alternativa zahvaljujući konzistenciji jednostavnoj za upotrebu. Ako u vašem receptu piše da vam je potrebna jedna mahuna vanile, stavite dve kašičice ekstrakta vanile. Ako je potrebno da u jelu budu vidljive mrvice vanile, pre kupovine proverite sadrži li vaš ekstrakt semenke vanile ili ne.

Ispravan način vađenja semenki iz mahuna vanile

Mnogi poslastičari-amateri ne usuđuju se da koriste čitave mahune vanile jer ne znaju da odstrane semenke. U ovom videu pokazaćemo vam kako da sastružete sveže semenke u nekoliko kratkih koraka.

Semenke trebate iskoristi čim ih izvadite iz mahune, jer će se inače sasušiti i izgubiti aromu.

Kako da od mahuna vanile napravite prah?

Pogledajte ovaj video:

Saglasnost za praćenje

Bilo bi nam drago kada biste prihvatili da mi i naši partneri koristimo kolačiće i slične tehnologije kako bismo razumeli kako koristite našu internet stranicu. To će nam omogućiti da bolje razumemo ponašanje i Vas kao korisnika i da prilagodimo našu internet stranicu shodno tome. Osim toga, mi i naši partneri bismo želeli da koristimo ove podatke za personalizovane ponude na našim platformama. Ukoliko se slažete sa ovim, molimo vas da kliknete na „Slažem se“. Pogledajte našu politiku privatnosti za više informacija. Imate mogućnost da se predomislite u bilo kom trenutku.

Neophodne opcije

Ovi kolačići i slične tehnologije su nam potrebni jer omogućavaju osnovne funkcije naše internet stranice. One uključuju, na primer, čuvanje ovih podešavanja. Ovo je prosto neophodno pa stoga ne možemo da isključimo ovu opciju.

Uvek aktivno
Analitika i personalizacija

Pored toga, želeli bismo da saznamo više o tome kako koristite našu internet stranicu, kako bismo optimizovali stranicu za Vas i druge korisnike. S tim u vezi, koristimo kolačiće i slične tehnologije da mapiramo ponašanje korisnika, što nam pomaže da poboljšamo ponudu koju vam nudimo.

Da

Ne

(Re-)Marketing / deljenje podataka sa trećim licima

Kako bismo obezbedili da možemo da konstruišemo naše marketinške kampanje prema vašim potrebama, prikupljamo podatke o tome kako dolazite na našu internet stranicu i kakvu interakciju imate sa našim reklamama. To nam pomaže da učinimo da ne samo naše reklame, veći i naši sadržaji budu bolji za Vas. Naši marketinški partneri takođe koriste ove informacije za svoje potrebe, npr. za personalizaciju vašeg naloga ili profila na njihovoj platformi.

Da

Ne

Vaš pretraživač je zastareo

Pretraživač koji koristite je zastareo i ne omogućuje ispravno korišćenje našeg veb-sajta. Nastavak korišćenja ovog pretraživača može prouzrokovati greške. Za pravilno korišćenje našeg veb-sajta molimo da preuzmete jedan od pretraživača ispod: