Prava vanila naspram veštačke vanile

Već bi vas i sam pogled na široki asortiman proizvoda od vanile mogao zbuniti, jer ćete odmah uz šećer od vanile ugledati vanilin šećer. Iako imaju slične nazive, ipak je reč o dva vrlo različita proizvoda.

Šta je vanilin?

Vanilin je glavni aromatični sastojak mahune vanile koja raste na orhideji vanile. Ako u jela stavljate semenke iz mahune, koristite prirodnu vanilu.

Obzirom da je biljke vanile moguće uzgajati samo u vrlo specifičnim uslovima, a proizvedena količina nije dovoljna da zadovolji potražnju, aromatični sastojak vanilin proizvodi se sintetski. Veštačka aroma, koja ni na jedan način nije inferiornija od prirodne arome vanile, koristi se u prehrambenoj, kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji i smatra se sigurnom po zdravlje.

Dok mahune vanile prirodnom šećeru od vanile daju svetlosmeđu ili zlatnu boju, vanilin šećer je bele boje. Kao visokokvalitetan prirodni proizvod, šećer od vanile puno je skuplji od sintetski proizvedenog vanilin šećera. Šećer od vanile i vanilin šećer jednako su prikladni za pripremu poslastica.

Aroma vanile i prirodna aroma vanile

Prilikom izrade proizvoda s veštačkom vanilom, razlikuju se aroma vanile i prirodna aroma vanile. Aroma vanile nije pravno definisan pojam. Uopšteno se hemijskim procesom dobija od raznih osnovnih materijala.

Prirodna aroma vanile sadrži najmanje 95% mahune vanile.

Oni koji preferiraju prirodne proizvode od vanile mogu koristiti i ekstrakt vanile, jer se ekstrakt koji se prodaje u bočicama sastoji od 100% mahuna vanile.

Ovde možete pronaći informacije o poreklu, uzgoju i berbi vanile.

Saglasnost za praćenje

Bilo bi nam drago kada biste prihvatili da mi i naši partneri koristimo kolačiće i slične tehnologije kako bismo razumeli kako koristite našu internet stranicu. To će nam omogućiti da bolje razumemo ponašanje i Vas kao korisnika i da prilagodimo našu internet stranicu shodno tome. Osim toga, mi i naši partneri bismo želeli da koristimo ove podatke za personalizovane ponude na našim platformama. Ukoliko se slažete sa ovim, molimo vas da kliknete na „Slažem se“. Pogledajte našu politiku privatnosti za više informacija. Imate mogućnost da se predomislite u bilo kom trenutku.

Neophodne opcije

Ovi kolačići i slične tehnologije su nam potrebni jer omogućavaju osnovne funkcije naše internet stranice. One uključuju, na primer, čuvanje ovih podešavanja. Ovo je prosto neophodno pa stoga ne možemo da isključimo ovu opciju.

Uvek aktivno
Analitika i personalizacija

Pored toga, želeli bismo da saznamo više o tome kako koristite našu internet stranicu, kako bismo optimizovali stranicu za Vas i druge korisnike. S tim u vezi, koristimo kolačiće i slične tehnologije da mapiramo ponašanje korisnika, što nam pomaže da poboljšamo ponudu koju vam nudimo.

Da

Ne

(Re-)Marketing / deljenje podataka sa trećim licima

Kako bismo obezbedili da možemo da konstruišemo naše marketinške kampanje prema vašim potrebama, prikupljamo podatke o tome kako dolazite na našu internet stranicu i kakvu interakciju imate sa našim reklamama. To nam pomaže da učinimo da ne samo naše reklame, veći i naši sadržaji budu bolji za Vas. Naši marketinški partneri takođe koriste ove informacije za svoje potrebe, npr. za personalizaciju vašeg naloga ili profila na njihovoj platformi.

Da

Ne

Vaš pretraživač je zastareo

Pretraživač koji koristite je zastareo i ne omogućuje ispravno korišćenje našeg veb-sajta. Nastavak korišćenja ovog pretraživača može prouzrokovati greške. Za pravilno korišćenje našeg veb-sajta molimo da preuzmete jedan od pretraživača ispod: