Pasta od vanile

Ako ste ikada u kuhinji strugali mahune vanile da napravite puding ili koristili vanilin šećer u sočnim kolačima, sigurno ste čuli za pastu od vanile koja se prodaje se u tubicama. Ali šta se u stvari nalazi u tubicama  onoga što zovemo „pasta od vanile“? Za šta se koristi pasta od vanile i možete li je sami napraviti kod kuće? Reći ćemo vam sve što trebate da znate.

Šta je pasta od vanile?

Pasta od vanile obično je pasta napravljena od ekstrakta vanile i semenki vanile, a konzistencijom podseća na gusti sirup. Pasta od vanile sadrži karakteristične crne mrvice ako se u nju stave semenke vanile.

Za šta se koristi pasta od vanile?

Pasta od vanile primarno se koristi u kolačima, desertima i kremovima. Najjednostavniji način merenja je kašičica. Kada blago zagrejete kašičicu promeniće se konzistencija paste, pa ćete moći lakše da je koristite.
Sve češće se slasnim kolačima dodaje suptilna aroma vanile. Kada koristite pastu od vanile pazite da upotrebite malu količinu kako bi se dobila samo blaga aroma vanile.

Zamena za pastu od vanile

Nemate pastu od vanile pri ruci? Nema problema.

  • Pokazaćemo vam kako da jednostavno sastružete semenke vanile.

  • Ukoliko pastu od vanile želite da zamenite ekstraktom vanile, jedna kašičica paste od vanile odgovara jednoj kašićici ekstrakta vanile. 

  • Ako pastu od vanile želite da zamenite vanilin šećerom, odnos je 1:1, mada će ukus biti nešto manje intenzivan. Ako vanilin šećer koristite u pripremi slatkiša, smanjite količinu običnog šećera za upotrebljenu količinu vanilin šećera.

Otkrijte čitav asortiman proizvoda od vanile ovde.

Pravljenje paste od vanile kod kuće

Radije koristite čitave mahune vanile? I sami možete napraviti pastu od vanile u nekoliko jednostavnih koraka. Pogledajte kako u našem videu s detaljnim opisom postupka.

Recept za 230 g paste od vanile

Sastojci:

6 mahuna vanile
100 g smeđeg šećera
100 ml vode

Postupak:

  1. Odrežite drvenaste krajeve mahune vanile. Narežite mahune na komadiće dugačke oko 1 cm.
  2. Zakuvajte vodu i šećer u šerpi i kuvajte na laganoj vatri oko 1 minuta. Smesu šećera i vode i naseckane mahune stavite u vatrostalni blender i fino usitnite na najvećoj brzini.  
  3. Izlijte toplu pastu od vanile u čistu teglicu i ostavite da se ohladi. Stavite poklopac i odložite u frižider.
     

Rok trajanja domaće paste od vanile u teglici s poklopcem je nekoliko nedelja. Važno je uvek koristiti sveže opranu kašiku, jer bi u suprotnom u pastu mogli dospeti neželjeni mikrobi. Pastu treba čuvati na suvom i mračnom mestu, na temperaturi koja nije viša od sobne.

 

Saglasnost za praćenje

Bilo bi nam drago kada biste prihvatili da mi i naši partneri koristimo kolačiće i slične tehnologije kako bismo razumeli kako koristite našu internet stranicu. To će nam omogućiti da bolje razumemo ponašanje i Vas kao korisnika i da prilagodimo našu internet stranicu shodno tome. Osim toga, mi i naši partneri bismo želeli da koristimo ove podatke za personalizovane ponude na našim platformama. Ukoliko se slažete sa ovim, molimo vas da kliknete na „Slažem se“. Pogledajte našu politiku privatnosti za više informacija. Imate mogućnost da se predomislite u bilo kom trenutku.

Neophodne opcije

Ovi kolačići i slične tehnologije su nam potrebni jer omogućavaju osnovne funkcije naše internet stranice. One uključuju, na primer, čuvanje ovih podešavanja. Ovo je prosto neophodno pa stoga ne možemo da isključimo ovu opciju.

Uvek aktivno
Analitika i personalizacija

Pored toga, želeli bismo da saznamo više o tome kako koristite našu internet stranicu, kako bismo optimizovali stranicu za Vas i druge korisnike. S tim u vezi, koristimo kolačiće i slične tehnologije da mapiramo ponašanje korisnika, što nam pomaže da poboljšamo ponudu koju vam nudimo.

Da

Ne

(Re-)Marketing / deljenje podataka sa trećim licima

Kako bismo obezbedili da možemo da konstruišemo naše marketinške kampanje prema vašim potrebama, prikupljamo podatke o tome kako dolazite na našu internet stranicu i kakvu interakciju imate sa našim reklamama. To nam pomaže da učinimo da ne samo naše reklame, veći i naši sadržaji budu bolji za Vas. Naši marketinški partneri takođe koriste ove informacije za svoje potrebe, npr. za personalizaciju vašeg naloga ili profila na njihovoj platformi.

Da

Ne

Vaš pretraživač je zastareo

Pretraživač koji koristite je zastareo i ne omogućuje ispravno korišćenje našeg veb-sajta. Nastavak korišćenja ovog pretraživača može prouzrokovati greške. Za pravilno korišćenje našeg veb-sajta molimo da preuzmete jedan od pretraživača ispod: