Cookies - Kolačići na internet stranici Dr.Oetker

Ova internet stranica postavlja kolačiće na vašim uređajima kako bi stranica bolje funkcionisala i kako biste nama i našim partnerima pomogli da bolje razumemo kako koristite naš sajt. Dalje korišćenje naše stranice (putem navigacije, skrolovanja ili klika), kao i uklanjanje ovog obaveštenja o kolačićima, smatraće se pristankom na korišćenje kolačića. Za više informacija o kolačićima i tome kako da ih uklonite, molimo vas da pogledate našu politiku privatnosti. 

Standardi kupovine

Kako bi opravdalo svoju odgovornost pri nabavci sirovina, preduzeće je razvilo standarde kupovine. Oni imaju za cilj pridržavanje zahteva kvaliteta kao i ispunjenje u društveno prihvatljivim i ekološkim uslovima proizvodnje kod dobavljača.

Dr. Oetker Food-Standard

Dr. Oetker Food-Standard opisuje i utvrđuje obavezne precizne kriterijume za dobavljače. Prema tome dobavljači sirovina moraju da dokažu proveren i dokumentovan sistem praćenja koji funkcioniše prema Osnovnoj uredbi EU 178/2002. Osim toga Standard obraća pažnju i na zahteve o zaštiti životinja i o održavanju ugroženih vrsta. Dobavljači moraju na primer da dokažu da se tunjevina isključivo peca bez ugrožavanja delfina ili da piletina potiče isključivo od životinja iz uzgoja. Kod mesa ili mesnih prerađevina upotreba antibiotika dozvoljena je isključivo za lečenje životinja. Upotreba radi tovljenja ili radi rasta je, kao i upotreba drugih sredstava u te svrhe, zabranjena za dobavljače firme Dr. Oetker. Upotreba gen-tehnike širom sveta nailazi na različito prihvatanje i posebno se u zemljama EU posmatra skeptično. Dr. Oetker prati želje potrošača koje ovde preovlađuju i ne upotrebljava genetski modifikovane sirovine. Ukoliko poljoprivreda toliko proširi površine za uzgoj genetski modifikovanim biljkama da nastanu znatne i dokazane promene koje su iznad zakonskog praga vrednosti, Dr. Oetker će potrošače odmah informisati pravilnim obeležavanjem.

Međunarodni priručnik za dobavljače

U smislu društvene odgovornosti preduzeće se pridržava društvenih standarda u lancu dobavljanja. Samo u tu svrhu je preduzeće izradilo priručnik za dobavljače, koji je predmet svih Ugovora sa dobavljačima. Svi poslovni partneri preduzeća se njime obavezuju na pridržavanje određenih društvenih standarda pri proizvodnji i na obraćanje pažnje na to da uslovi rada kod njihovih podizvođača odgovaraju tom standardu. Zahtevani standardi su u skladu sa odredbama „International Labour Organisation“ (ILO). Preduzeće ne trpi ni dečiji rad ni prisilni rad u fabrikama dobavljača i kod njihovih podizvođača. Nedeljno radno vreme kao i dnevno maksimalno radno vreme mora odgovarati najmanje zakonima i smernicama za tu zemlju. Osim toga plata mora ispunjavati zakonski odnosno industrijski minimum, u zavisnosti od toga koji je veći.