Vanila je jedan od najpopularnijih i najboljih začina na svetu. U ovom članku saznaćete sve što treba da znate o mahunama vanile.
Mahune vanile su fermentisane mahune koje sadrže semenke vanile. Nakon berbe još zelenih mahuna počinje proces sušenja kojim se razvija prirodna aroma vanile. Pulpa (semenke) mahuna vanile je mesnata, baršunasta, zaokružene arome.
Želite da saznate više o biljci? Dozvolite nam da vas povedemo na putovanje na kom ćete saznati sve o poreklu i uzgoju ove vrste orhideja. (linkovati ka Vanila: od biljke do proizvoda)
Prave mahune vanile idealan su izbor za one koji žele najprirodniji proizvod od svih proizvoda vanile. Semenke se mogu koristiti za obogaćivanje slatkih i aromatičnih jela.
Nikako nemojte bacati ni sveže mahune! Naročito su dobre za pravljenje domaćeg vanilin šećera.
Kada kupujete čitave mahune vanile obratite pažnju na nekoliko karakteristika koje će vam pomoći pri izboru kvalitetnog proizvoda. Evo kako ćete prepoznati mahune vanile vrhunskog kvaliteta.
Kupljene mahune vanile čuvajte u teglici na hladnom i suvom mestu.
Mahune vanile ne smeju da se izlažu vrućini, jer će izgubiti vlagu i pulpa će se sasušiti.
Poput mnogih proizvoda, mahune vanile dobre su za upotrebu i nakon isteka deklarisanog roka trajanja.
Ako se vaše mahune vanile sasuše toliko da ih je teško sastrugati, možete ih samleti u fini prah od vanile.
Na tržištu je razvijen čitav asortiman proizvoda od vanile kojima možete zameniti sveže semenke vanile. Ekstrakt vanile izvrsna je alternativa zahvaljujući konzistenciji jednostavnoj za upotrebu. Ako u vašem receptu piše da vam je potrebna jedna mahuna vanile, stavite dve kašičice ekstrakta vanile. Ako je potrebno da u jelu budu vidljive mrvice vanile, pre kupovine proverite sadrži li vaš ekstrakt semenke vanile ili ne.
Mnogi poslastičari-amateri ne usuđuju se da koriste čitave mahune vanile jer ne znaju da odstrane semenke. U ovom videu pokazaćemo vam kako da sastružete sveže semenke u nekoliko kratkih koraka.
Semenke trebate iskoristi čim ih izvadite iz mahune, jer će se inače sasušiti i izgubiti aromu.
Pogledajte ovaj video: