Flag

Svet vanile

Prava vanila naspram veštačke vanile
Inspiracija
Svet vanile
Prava vanila naspram veštačke vanile

Već bi vas i sam pogled na široki asortiman proizvoda od vanile mogao zbuniti, jer ćete odmah uz šećer od vanile ugledati vanilin šećer. Iako imaju slične nazive, ipak je reč o dva vrlo različita proizvoda.

Šta je vanilin?

Vanilin je glavni aromatični sastojak mahune vanile koja raste na orhideji vanile. Ako u jela stavljate semenke iz mahune, koristite prirodnu vanilu.

Obzirom da je biljke vanile moguće uzgajati samo u vrlo specifičnim uslovima, a proizvedena količina nije dovoljna da zadovolji potražnju, aromatični sastojak vanilin proizvodi se sintetski. Veštačka aroma, koja ni na jedan način nije inferiornija od prirodne arome vanile, koristi se u prehrambenoj, kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji i smatra se sigurnom po zdravlje.

Dok mahune vanile prirodnom šećeru od vanile daju svetlosmeđu ili zlatnu boju, vanilin šećer je bele boje. Kao visokokvalitetan prirodni proizvod, šećer od vanile puno je skuplji od sintetski proizvedenog vanilin šećera. Šećer od vanile i vanilin šećer jednako su prikladni za pripremu poslastica.

Aroma vanile i prirodna aroma vanile

Prilikom izrade proizvoda s veštačkom vanilom, razlikuju se aroma vanile i prirodna aroma vanile. Aroma vanile nije pravno definisan pojam. Uopšteno se hemijskim procesom dobija od raznih osnovnih materijala.

Prirodna aroma vanile sadrži najmanje 95% mahune vanile.

Oni koji preferiraju prirodne proizvode od vanile mogu koristiti i ekstrakt vanile, jer se ekstrakt koji se prodaje u bočicama sastoji od 100% mahuna vanile.

Ovde možete pronaći informacije o poreklu, uzgoju i berbi vanile.