Flag

Svet vanile

Pasta od vanile
Inspiracija
Svet vanile
Pasta od vanile

Ako ste ikada u kuhinji strugali mahune vanile da napravite puding ili koristili vanilin šećer u sočnim kolačima, sigurno ste čuli za pastu od vanile koja se prodaje se u tubicama. Ali šta se u stvari nalazi u tubicama onoga što zovemo „pasta od vanile“? Za šta se koristi pasta od vanile i možete li je sami napraviti kod kuće? Reći ćemo vam sve što trebate da znate.

Šta je pasta od vanile?

Pasta od vanile obično je pasta napravljena od ekstrakta vanile i semenki vanile, a konzistencijom podseća na gusti sirup. Pasta od vanile sadrži karakteristične crne mrvice ako se u nju stave semenke vanile.

Za šta se koristi pasta od vanile?

Pasta od vanile primarno se koristi u kolačima, desertima i kremovima. Najjednostavniji način merenja je kašičica. Kada blago zagrejete kašičicu promeniće se konzistencija paste, pa ćete moći lakše da je koristite.

Sve češće se slasnim kolačima dodaje suptilna aroma vanile. Kada koristite pastu od vanile pazite da upotrebite malu količinu kako bi se dobila samo blaga aroma vanile.

Zamena za pastu od vanile

Nemate pastu od vanile pri ruci? Nema problema.

  • Pokazaćemo vam kako da jednostavno sastružete semenke vanile.

  • Ukoliko pastu od vanile želite da zamenite ekstraktom vanile, jedna kašičica paste od vanile odgovara jednoj kašićici ekstrakta vanile. 

  • Ako pastu od vanile želite da zamenite vanilin šećerom, odnos je 1:1, mada će ukus biti nešto manje intenzivan. Ako vanilin šećer koristite u pripremi slatkiša, smanjite količinu običnog šećera za upotrebljenu količinu vanilin šećera.

Otkrijte čitav asortiman proizvoda od vanile ovde.

Pravljenje paste od vanile kod kuće

Radije koristite čitave mahune vanile? I sami možete napraviti pastu od vanile u nekoliko jednostavnih koraka. Pogledajte kako u našem videu s detaljnim opisom postupka.


Recept za 230 g paste od vanile

Sastojci:

6 mahuna vanile
100 g smeđeg šećera
100 ml vode

Postupak:

  1. Odrežite drvenaste krajeve mahune vanile. Narežite mahune na komadiće dugačke oko 1 cm.
  2. Zakuvajte vodu i šećer u šerpi i kuvajte na laganoj vatri oko 1 minuta. Smesu šećera i vode i naseckane mahune stavite u vatrostalni blender i fino usitnite na najvećoj brzini.  
  3. Izlijte toplu pastu od vanile u čistu teglicu i ostavite da se ohladi. Stavite poklopac i odložite u frižider.
     

Rok trajanja domaće paste od vanile u teglici s poklopcem je nekoliko nedelja. Važno je uvek koristiti sveže opranu kašiku, jer bi u suprotnom u pastu mogli dospeti neželjeni mikrobi. Pastu treba čuvati na suvom i mračnom mestu, na temperaturi koja nije viša od sobne.