Flag

Božić

Božićni začini
Inspiracija
Božić
BOŽIĆNI ZAČINI

Božićni začini su jednako važan deo praznične atmosfere koliko i lampice, jelke i nekoliko centimetara više oko struka. Začini za medenjake su, bez sumnje, neki od najpopularnijih božićnih začina, što uopšte ne iznenađuje jer sadrže sve sastojke potrebne za prazničnu atmosferu.

Đumbir

Đumbir ima oštar ukus koji podseća na limun. Sušeni koren đumbira se melje i koristi za pečenje. 

Cimet

Kora cejlonskog drveta cimeta se suši i umotava kako bi se dobili večno popularni štapići cimeta, dok se mleveni cimet obično dobija od kasija ili padang cimeta. 

Semenke korijandera

Neki ih vole, neki baš i ne. Međutim, postoji velika razlika između listova i semenki ove začinske biljke. Listovi korijandera nekima od nas imaju sapunjav ukus, dok sušene semenke imaju jedak, začinjen i intenzivan ukus koji daje poseban šmek i slatkim i pikantnim jelima.

Karanfilić

Sušeni cvetni štapići drveta karanfilića imaju potpuno jedinstven, veoma intenzivan ukus. Medenjaci, slatke pite i božićni punč bili bi prava propast bez karanfilića! Ali budite pažljivi: koristite ih štedljivo, jer visok sadržaj esencijalnih ulja brzo nadvlada vašim čulima.

Kardamon

Proizveden od mladih semenki slatkastog i začinjenog ukusa, kardamon je naročito popularan kao začin za božićni punč, ali i mali prstohvat dodat u toplu čokoladu može da probudi praznično raspoloženje u vašim čulima.

Muskatni oraščić

Semenke drveta muskatnog oraha koje prvenstveno raste u tropskim predelima.  Najveći proizvođač je Grenada, ostrvo u Antilima. Muskatni oraščić ima jak, blago orašast ukus.

Piment

Sušene nedozrele bobice drveta pimenta imaju jak, aromatičan ukus i čine osnovnu komponentu večno popularnih medenih kolača ili medenjaka. 


Kako pripremiti Gingerbread začin?

Začini za medenjake


Tegla začina za medenjake može da sadrži sledeću mešavinu:

2 kafene kašike đumbira
3 kafene kašike cimeta
1 kafena kašika pimenta
1/2 kafene kašike muskatnog oraščića
1/2 kafene kašike kardamona
1 kafena kašika karanfilića

Iako su ovo osnovni sastojci, mnoge porodice imaju svoje tradicionalne recepte za medenjake koji neizostavno uključuju i nekoliko tajnih sastojaka. 

Sledeći, na primer, su veoma ukusni:

Vanila

Mahune vanile se suše u nekoliko faza, dok se za pečenje najčešće koriste samo sastrugane semenke iz mahune. 

Zvezdasti anis

Zvezdasti anis je plod malog zimzelenog drveta iz porodice magnolija. Kao i slatki koren, njegov ukus podseća na ukus anisa i često se koristi za pripremu božićnog punča i čaja.

Anis

Biljka anisa rađa sitne zelene semenke koje imaju blagi ukus slatkog korena kada se osuše. 

Picture -

Popularne začinjene božićne poslastice

Medenjaci, pepparkaka ili Lebkuchen


Bez obzira da li ste u Engleskoj, Švedskoj ili Nemačkoj, nema Božića bez medenjaka. Oni su ključni sastojak Božića, baš kao i božićna jelka i sjaj u očima dece. Tipična mešavina tradicionalno uključuje cimet, karanfilić, piment, korijander, đumbir, kardamon i muskatni oraščić.

Slatka pita

Tradicionalna kora za pite puni se suvim voćem, jabukama, suvim grožđem i orašastim plodovima koji su prethodno natopljeni u predivne božićne ukuse: cimet, karanfilić i muskatni oraščić obezbeđuju tačno onu dozu veselja koja je potrebna.

Kolačići od đumbira

Ušećereni đumbir udružuje snage sa cimetom i muskatnim oraščićem dajući bogati ukus kolačiću bez kog je Božić nezamisliv, barem u SAD-u.

Božićni puding

Božićni puding je tradicionalno jelo u Ujedinjenom Kraljevstvu, a pravi se od suvog voća, orašastih plodova, začina, jaja, hleba i loja. Nakon što se okrene naopačke, preliva se brendijem. Prema tradiciji, u kolač se sakriva srebrni novčić, a onaj koji ga nađe će se prema predanju oženiti ili udati tokom sledeće godine.

A kako začin pronalazi svoj put do kolača?

Mlevenje

Brojni začini, kao što je piment, razvijaju pun ukus tek kada se samelju, što se lako može uraditi u kamenom avanu. Jednostavno stavite bobice pimenta u kamenu posudu i sameljite ih laganim pokretima udaranja.

Infuzija

U postupku infuzije, začini ne ostaju u tečnosti, već samo oslobađaju svoj ukus i potom se ponovo uklanjaju. Najlakši način je da ih stavite u kesicu ili cediljku za čaj, da ih ostavite da se natope ili zagreju pa ih potom izvadite.

Pečenje

Neke začine možete jednostavno dodati u testo ili ih možete koristiti kao dekoraciju za preliv. Zvezdasti anis, štapići cimeta i mahune vanile su posebno atraktivni, ali čak i suvo grožđe koje podseća na iglice jele može da čini praznični ram za tortu.

Konzervisanje

Začini su odličan dodatak konzervisanom voću. Bilo kao fil za kolač ili desert ili kao božićni punč. Ako pravite kolače i deserte, stavite začine i voće da se duže kuvaju zajedno. Masa će se zgusnuti i ohladiti. Ako pravite božićni punč, kuvano vino ili cider, dodajte začine i voće u topao alkohol i održavajte ga toplim kako alkohol ne bi ispario. 

Kuvano vino, vrući cider i druga vruća alkoholna pića sa božićnim začinima


Glog

Ovaj božićni punč koji nam dolazi iz Švedske će sigurno zagrejati vaše ruke i dodati boju vašim obrazima u rekordnom roku. Kardamon, cimet, karanfilić, suvo grožđe i suve smokve su tu da šire radost zajedno sa crnim vinom i brendijem. Šta drugo reći osim ‘Skøl!’

Kuvano vino

Kada je reč o kuvanom vinu, poenta je da se oseća voćno vino, ne suviše crno, uprkos svim intenzivnim božićnim začinima, što znači da samo vino treba da bude jakog ukusa. Tradicionalno nemačko kuvano vino (Glühwein) sadrži karanfilić, piment, zvezdasti anis, cimet, semenke korijandera, anis i sveže narandže. Ništa ne miriše na Božić kao to!

Vrući cider od jabuke 

Ovo vruće piće od jabuke ima sve - barem kada je reč o začinima. Cimet, muskatni oraščić, karanfilić i vanila udružuju snage sa narandžama i javorovim sirupom. Na vama je da odlučite da li želite da koristite vino ili bezalkoholni sok za vaš punč od jabuke - u svakom slučaju će mirisati na Božić.

Začinjena kafa sa alkoholom

Naravno, svi znamo šta je začinjena kafa: kafa, toplo mleko i mnogo začina - pravi užitak! Ali još je bolja kada joj se doda malo cuge! Jednostavno dodajte malo ruma ili amareta i vaša začinjena „pripita“ kafa je spremna. 

Začini kao poklon za Božić


Začini su odličan poklon, a ono što je najbolje je da sa njima ne možete promašiti. Ako vaš kolega iznenada postane vegan, sa začinima može da postigne sve što postiže prijatelj poštar koji nikada ne odbija dobar odrezak.

„Pogrešni začini su jednako bolni kao pogrešne note.“
(Đoakino Rosini)

Ne slažu se svi začini jedni sa drugima. Ako se udruže sa odgovarajućim partnerom, uspešan spoj može da dovede do prelepih božićnih aroma i da podigne prazničnu atmosferu koja ne bi postojala bez svetlosti sveća i prazničnih poslastica. Zato vam donosimo spisak neodoljivih spojeva iz snova.

Praznični začini

Savršeni za guščetinu, pečenu prasetinu ili supu od kestena

1 kafena kašika korijandera
2 lovorova lista
1 kafena kašika kleke
1 supena kašika crnog bibera
1 kafena kašika semenki komorača
1 kafena kašika pimenta

Začini za božićni punč

Bez obzira da li pravite kuvano vino, glog ili vrući cider, ovi začini će se pobrinuti da prepoznatljiv ukus i prelepu aromu - a odlični su i u voćnom čaju.

2 štapića cimeta
1 supena kašika karanfilića
3–4 zvezdasta anisa
Kora narandže i limuna

Začini za pečene jabuke

Koriste se, naravno, za ukusne pečene jabuke, ali se takođe mogu dodati u slatki sos od jabuka koji se služi sa sladoledom od vanile ili u ljuti sok od jabuka za jači ukus.

Seme iz štapića vanile
2 supene kašike braon šećera
1 supena kašika karanfilića