Rernu uključite na 180 stepeni. Za jednu koru umutite pet belanaca sa šećerom u čvrst sneg. U odvojenoj posudi pomešajte mleveni lešnik, brašno, prašak za pecivo, gustin i kakao prah ukoliko ga koristite. Suve sastojke dodajte umućenim belancima i mikserom sjedinite na najnižoj brzini. Rasporedite smesu u kalup prečnika 26 cm i pecite 20 minuta u zagrejanoj rerni. Možda će kod vas trebati neki minut duže. Ponovite sa preostalim sastojcima, da napravite još dve kore. Ohladite.
Za fil u šerpu sipajte 700 ml mleka i stavite na ringlu da se zagreje skoro do ključanja. U odvojenoj posudi pomešajte žumanca, 100 ml mleka, aromu vanile, burbon aromatizovani šećer i gustin. Sve možete umutiti mikserom ali nije obavezno, možete i žicom. Zatim, u žumanca dodajte kutlaču vrućeg mleka da ih zagrejete kako se ne bi “šokirala” prilikom dodavanja u vrelo mleko. Izmešajte pa u jednom potezu sipajte u vruće mleko na ringli. Mešajte žicom sve vreme i kuvajte 4-5 minuta da se fil zgusne.
U početku će delovati da ne morate da mešate, ali mešajte. Obavezno mešajte jer momenat zgušnjavanja dođe potpuno neočekivano i onda nažalost, nema nazad. Kada se fil potpuno zgusnuo sklonite ga sa vatre i dodajte kockice bele čokolade. Mešajte žicom da se čokolada istopi i sjedini sa filom. Zatim, fil preručite u čistu posudu, pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi na sobnoj temepraturi.
U međuvremenu iskandirajte koricu pomorandže (recept možete pronaći ispod) i napravite čokoladni ganaš. Tamnu čokoladu izlomite i stavite u čistu posudu. Preko prelijte vrelu mlečnu slatku pavlaku i dodajte puter. Ostavite da stoji minut-dva. Zatim, žicom sjedinite u svilenkast krem. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, nemojte stavljati u frižider.
Sada završite fil. Ohlađen fil od žumanaca treba da bude iste, sobne temperature kao i puter. Prvo mikserom umutite fil pa postepeno dodajte omekšali puter sve vreme muteći mikserom. Zatim umešajte dekor komadiće čokolade i ohlađenu kandiranu koru pomorandže. Izmešajte da se sve ravnomerno rasporedi.
Na tanjir za serviranje namažite malo fila. Preko stavite jednu koru, a zatim na nju rasporedite polovinu fila. Najbolje je da koristite obruč za filovanje torti ili obruč od kalupa u kojem ste pekli kore. Preko fila stavite nekoliko kašika ohlađenog ganaša od čokolade. Rasporedite pa pokrijte jednom korom. Preko stavite istu količinu čokoladnog ganaša, rasporedite i stavite u frižider na pola sata, da se ganaš stegne. Zatim, rasporedite preostali fil i završite trećom korom. Površinu premažite ganašom i stavite tortu na hlađenje, minimum nekoliko sati.
Kada se torta ohladila, uklonite obruč, a preostali čokoladni ganaš umutite mikserom. Stavite u dresir kesu i istisnite na tortu po vašoj želji. Ostaće još malo ganaša i ako želite, možete namazati i stranice torte. Ukrasite kako želite i poslužite. Za precizan rez najbolje je da koristite oštar nož koji ste zagrejali ispod mlaza vruće vode i osušili.
5 pomorandži (ili količina koju želite – za recept Čoko oranž torta dovoljne su dve pomorandže)
šećer
voda
Pomorandže dobro operite pa zasecite oštrim nožem od kraja do kraja da biste lakše oljuštili. Oljuštenu koru stavite u šerpu pa prelijte vodom da ogrezne. Stavite na ringlu i pustite da provri. Kada provri, ostavite da se kuva još nekoliko minuta.
Zatim, procedite, sipajte novu vruću vodu i ponovite kuvanje. Tako uradite još dva puta. Zatim, konačno iscedite pomorandže i ostavite da se prohlade. Isecite ih na trakice ili kockice pa im izmerite gramažu. Ako je pomorandžina korica teška 150 g, onda treba da mu dodate 150 g šećera i 150 ml vode.
Pomorandžinu koricu, vodu i šećer stavite na ringlu, na srednju jačinu da se kuvaju. Treba da se zgusne kao slatko ali dužina kuvanja zavisi od ringle do ringle. S vremena na vreme obavezno promešajte da ne zagori. Kada se zgusnulo, preručite u čistu teglu i ostavite da se ohladi. Zatim, poklopite i čuvajte u frižideru. Koristite po potrebi. Znaćete da više nije dobro ako se slučajno uhvati buđ. To može da se desi nakon dugog stajanja.
Slični recepti
Torte
Torte
Torte
Torte
Torte
Torte
Torte
Priprema:150 Srednje teško16 Porcija/e