Flag

Baklava sa pistaćima i suvim šljivama

24 Porcija/e
Srednje teško
60
Tradicionalna poslastica u dve različite varijante.
Sastojci
Priprema
Picture -
Picture -
MOLIMO DA OCENITE OVAJ RECEPT
Kako vam se dopada ovaj recept?

Slični recepti

Picture - Hero image

Sastojci

Sastojci
250 gpistaća
500 gkora za baklavu
100 gDr. Oetker Mleveni keks za torte i kolače
250 gsuvih šljiva bez koštica
250 mlslatke pavlake za kuvanje
125 gmargarina sa maslacem
Lajter - sirup od šećera
500 gšećera
500 mlvode
2 komadalimuna
2 komadacveta star anisa
100 mlrakije od šljiva
0,5 kašičicecimeta
150 goraha seckanih
1

Baklava pistaći

U posudu za mešanje sipati mlevene pistaće i keks, dobro promešati.

U manju šerpu sipati margarin i pavlaku za kuvanje i na umerenoj vatri ostaviti da provri.

Na jednu koru četkicom namazati otopljeni margarin sa maslacem i pavlaku, pa tu koru presaviti na pola i u dnu kore dužinom sipati fil od pistaća i mlevenog keksa, zatim saviti koru u štap. Sve ređati u podmazan pleh. Na kraju premazati mešavinom pavlake i margarina i seći parčiće željene dužine.

2

Baklava sa suvim šljivama

U šerpu staviti suve šljive, cimet i rakiju i ostaviti da se kuva na tihoj vatri 10 minuta. Procediti i ostaviti da se ohladi, pa pomešati sa seckanim orasima.

Koru namazati uljem, pa je presaviti na pola, a u donji deo kore staviti fil i motati baklavu. Ređati u podmazani pleh i obavezno pre pečenja baklavu nauljiti i iseći parčiće željene dužine.

Peći u zagrejanoj rerni 15 do 20 minuta na 180 °C.

Ohlađenu baklavu preliti vrućim lajterom. Ostaviti da se sve ohladi i da baklava upije sirup.

3

Lajter-sirup od šećera

Staviti 500 g šecera sa 500 ml vode u šerpu i na tihoj vatri pustiti da provri. Kad provri dodati isečen limun na kriške i 2 cveta star anisa, pa kuvati jos 5 minuta. (Lajter za baklavu može se skuvati i ranije, bitno je da jedno uvek bude hladno - vrelu baklavu preliti hladnim lajterom ili obrnuto).