Cookies - Kolačići na internet stranici Dr.Oetker

Ova internet stranica postavlja kolačiće na vašim uređajima kako bi stranica bolje funkcionisala i kako biste nama i našim partnerima pomogli da bolje razumemo kako koristite naš sajt. Dalje korišćenje naše stranice (putem navigacije, skrolovanja ili klika), kao i uklanjanje ovog obaveštenja o kolačićima, smatraće se pristankom na korišćenje kolačića. Za više informacija o kolačićima i tome kako da ih uklonite, molimo vas da pogledate našu politiku privatnosti. 

Notwendige Cookies
Diese Cookies sind notwendig, damit die Basisfunktionen von oetker.de genutzt werden können.
Notwendige und Performance-Cookies
Die Performance-Cookies helfen darüber hinaus die Nutzung von oetker.de zu analysieren, damit wir die Qualität laufend messen und verbessern können.
Notwendige, Performance- und Marketing- & Dritt-Cookies
Diese Marketing- & Dritt Cookies helfen uns zudem, auf anderen Plattformen personalisierte Inhalte von oetker.de anzuzeigen.

Uskršnji zeka sa korpom

Neobičan praznični hleb

približno 1 Kolač

Zahteva određeno umeće 40 Minuta

Sastojci

Sastojci

Za recept Uskršnji zeka sa korpom

Tepsija:

malo masnoće
papir za pečenje

Kvasno testo:

500 g pšeničnog brašna
1 kesica Dr. Oetker Kvasac
60 g šećera
1 bočica aroma limuna
175 ml mleka
125 g margarina ili maslaca
1 prstohvat soli

Dodatno:

1 žumance
1 kašika mleko
1 g suvo grožđe (zrno)

Priprema

Priprema

1

Priprema:

Podmažite tepsiju i obložite papirom za pečenje. Zagrejte rernu.

2

Kvasno testo:

Pomešajte brašno sa suvim kvascem. Dodajte preostale sastojke (sobne temperature) i sve umesite mikserom (nastavci za mešenje) za 2 minuta u glatko testo. Ostavite testo da odstoji na toplom mestu dok se ne udvostruči. Izvadite testo iz činije i na blago pobrašnjenoj radnoj površini još jednom kratko ručno promesite. Oblikujte testo u valjak dužine 40 cm i isecite ga na delove sledeće širine: 19 cm, 10 cm, 6 cm, 3 cm i 2 cm.Od 19 cm širokog parčeta testa odvojite komadić veličine oraha i ostavite po strani. Preostalo testo oblikujte u zečije telo dužine 25 cm, položite ga na tepsiju i malo ga spljoštite i zaoblite. Mali komadić testa oblikujte u kuglu i prilepite kao "repić" na zeku.Od 10 cm širokog parčeta otkinite 7 komadića veličine lešnika. Preostalo testo oblikujte u šiljasto jaje, spljoštite i prilepite uz telo kao "korpu". 7 delića testa oblikujte u tanke rolnice debljine oko 1/2 cm i prilepite na "korpu" kao mustru, a preostala dva kao remenje korpe na telo zeke.Od 6 cm širokog parčeta oblikujte jaje dužine oko 12 cm i malo ga spljoštite, oblikujući glavu. Oštriji kraj do pola zasecite nožem i oblikujte zekine uši. Prilepite glavu uz telo i zabodite zrno suvog grožđa kao oko. Po želji jedno uvce malo savijte. Od 3 cm širokog parčeta oblikujte valjak 10 cm dužine , malo ga spljoštite i prilepite uz telo kao nogicu.Od 2 cm širokog parčeta oblikujte valjak 8 cm dužine, formirajte "ruku" zeke, spljoštite i prilepite na telo. Umutite žumance sa mlekom i premažite celog zeku i korpu. Ostavite zeku da odstoji pokriven na toplom mestu oko 15-20 minuta.

Gornji i donji grejači: približno 180°C (prethodno zagrejati rernu)

Vreo vazduh: približno 160°C (prethodno zagrejati rernu)

Umetanje: srednja

Peći: otprilike 30 Min.

Molimo Vas da imate u vidu uputstvo za upotrebu Vaše rerne.Prevucite zeku sa papirom na rešetku za kolače i ostavite da se ohladi.

Informacije i nutritivne vrednosti Za recept Uskršnji zeka sa korpom

Po porciji / komada Na 100 g / ml
Energetska vrednost 1kJ
1kcal
Masti 3.6g 0.4g
Ugljeni hidrati 2.4g 0.3g
Proteini 1.8g 0.2g