Flag

Slavski kolač - posni

1 kolač
Srednje teško
60
Za posne slave - posni slavski kolač.
Sastojci
Priprema
Recipe Tips
Pred kraj pečenja pokrijte površinu kolača papirom za pečenje da ne potamni. Umesto suvog kvasca možete da koristite i 30 g svežeg kvasca.
Picture -
Picture -
MOLIMO DA OCENITE OVAJ RECEPT
Kako vam se dopada ovaj recept?

Slični recepti

Picture - Hero image

Sastojci

Šerpa
malojestivog ulja
malopšeničnog brašna
Kvasno testo
1 kgpšeničnog brašna
2 kesiceDr. Oetker Suvi pekarski kvasac
rendana kora limuna
maloosveštana vodice
1 kašikašećera
3 kašičicesoli
Premazivanje
malovode
Picture - Dr. Oetker Suvi pekarski kvasac
1

Testo

Prosejte brašno u činiju i dobro pomešajte sa kvascem. Dodajte preostale sastojke i mutite kratko mikserom (nastavci za mešenje) najmanjom brzinom, potom najvećom brzinom oko 5 minuta, tako da dobijete glatko testo. Ostavite testo da odstoji na toplom mestu dok se vidno ne uveća. U međuvremenu podmažite duboku šerpu. Testo još jednom kratko promesite na radnoj površini. Oblikujte ¾ testa u kuglu, položite u pripremljenu kalup i blago pritisnite. Premažite površinu kolača vodom. Od preostalog testa oblikujte ukrase, pletenicu za rub, ružice, krstić, grozd, zmijicu, klas žita itd. Poslažite ukrase preko kolača i blago pritisnite. Ostavite kolač ponovo da odstoji dok se vidno ne uveća (15 – 20 min.). U međuvremenu zagrejte rernu. Stavite šerpu u donju trećinu rerne.

Pozicija rešetke: donja trećina

Temperatura gornjeg i donjeg grejača rerne: otprilike 200 °C

Temperatura rerne sa ventilatorom: otprilike 180 °C


Molimo Vas da imate u vidu uputstvo za upotrebu Vaše rerne. Proverite da li je kolač pečen tako što ćete zabosti drveni štapić na nekoliko mesta u kolač. Ako ne ostane testo na štapiću, kolač je pečen.

  • Pred kraj pečenja pokrijte površinu kolača papirom za pečenje da ne potamni. Umesto suvog kvasca možete da koristite i 30 g svežeg kvasca.