Osnovni recept za Zigfridovo / šašavo testo

U narodu poznato i kao "šašavo" testo

1 Testo

Jednostavno 40 Minuta

Sastojci

Sastojci

Za recept Osnovni recept za Zigfridovo / šašavo testo

Početno testo:

100 g pšeničnog brašna
1 kašika šećera
0,5 kesice Dr. Oetker Suvi pekarski kvasac (oko dve ravne kašičice)
150 ml mlake vode

1. hranjenje:

100 g pšeničnog brašna
2 kašika/e šećera
150 ml mlake vode ili mleka

2. hranjenje:

100 g pšeničnog brašna
2 kašika/e šećera
150 ml mlake vode ili mleka

Priprema

Priprema

1

Početno testo

Prosejte brašno u plastičnu činiju, koja se može zatvoriti poklopcem (zapremine oko 1,5 l) i dobro pomešajte sa šećerom i suvim kvascem. Dodajte mlaku vodu i mešajte varjačom (drvenom ili plastičnom) dok ne dobijete glatko testo. Zatvorite činiju poklopcem. Ostavite početno testo da odstoji na sobnoj temperaturi 2 dana, pritom povremeno promešajte. Nakon toga testo čuvate u frižideru.Sada nastavite kao da ste Zigfridovo (ili šašavo) testo dobili na poklon.

2

Obrada poklonjenog Zigfridovog testa

1. dan: miruje, 2. dan: promešati, 3. dan: promešati, 4. dan: promešati,

5. dan: 1. hranjenje: Prosejte brašno, dodajte zajedno sa šećerom i vodom ili mlekom i dobro sjedinite.

6. dan: promešati, 7. dan: promešati, 8. dan: promešati, 9. dan: promešati,

10. dan: 2. hranjenje: Prosejte brašno, dodajte zajedno sa šećerom i vodom ili mlekom i dobro sjedinite. Gusto šašavo testo podelite na 3 jednake porcija (po oko 200 g). Sa jednom porcijom možete da pripremite jedan recept.

3

Pojedinačne porcije možete i da zamrznete, poklonite ili iskoristite za novo početno testo. Onda počinjete od 1. dana (miruje). Od ovog testa možete da mesite hleb, pogače, kiflice itd. Dodajte samo toliko brašna, koliko je potrebno da dobijete meko testo. Pre pečenja možete da premažete pripremljeno pecivo umućenim žumancetom ili umućenim i dobro posoljenim belancetom.

Čuvajte Zigfridovo testo tokom 10.-dnevne pripreme u dobro zatvorenoj posudi u frižideru. Kada Zigfridovo ili šašavo testo stoji na pretoplom mestu, mlečno-kiselo vrenje može da pređe u sirćetno-kiselo vrenje. Testo tada postaje nejestivo i veoma je neprijatnog mirisa.

Tokom odmaranja testa na površini može da se nakupi tečnost. To, međutim, ne utiče na dalje korišćenje testa.

Testo je relativno tečno i na površini se stvara pena.

Miris testa je prijatno kiselkast.

Početno ili gotovo testo možete da zamrznete i čuvate do 3 meseca u zamrzivaču.

Saglasnost za praćenje

Bilo bi nam drago kada biste prihvatili da mi i naši partneri koristimo kolačiće i slične tehnologije kako bismo razumeli kako koristite našu internet stranicu. To će nam omogućiti da bolje razumemo ponašanje i Vas kao korisnika i da prilagodimo našu internet stranicu shodno tome. Osim toga, mi i naši partneri bismo želeli da koristimo ove podatke za personalizovane ponude na našim platformama. Ukoliko se slažete sa ovim, molimo vas da kliknete na „Slažem se“. Pogledajte našu politiku privatnosti za više informacija. Imate mogućnost da se predomislite u bilo kom trenutku.

Neophodne opcije

Ovi kolačići i slične tehnologije su nam potrebni jer omogućavaju osnovne funkcije naše internet stranice. One uključuju, na primer, čuvanje ovih podešavanja. Ovo je prosto neophodno pa stoga ne možemo da isključimo ovu opciju.

Uvek aktivno
Analitika i personalizacija

Pored toga, želeli bismo da saznamo više o tome kako koristite našu internet stranicu, kako bismo optimizovali stranicu za Vas i druge korisnike. S tim u vezi, koristimo kolačiće i slične tehnologije da mapiramo ponašanje korisnika, što nam pomaže da poboljšamo ponudu koju vam nudimo.

Da

Ne

(Re-)Marketing / deljenje podataka sa trećim licima

Kako bismo obezbedili da možemo da konstruišemo naše marketinške kampanje prema vašim potrebama, prikupljamo podatke o tome kako dolazite na našu internet stranicu i kakvu interakciju imate sa našim reklamama. To nam pomaže da učinimo da ne samo naše reklame, veći i naši sadržaji budu bolji za Vas. Naši marketinški partneri takođe koriste ove informacije za svoje potrebe, npr. za personalizaciju vašeg naloga ili profila na njihovoj platformi.

Da

Ne

Vaš pretraživač je zastareo

Pretraživač koji koristite je zastareo i ne omogućuje ispravno korišćenje našeg veb-sajta. Nastavak korišćenja ovog pretraživača može prouzrokovati greške. Za pravilno korišćenje našeg veb-sajta molimo da preuzmete jedan od pretraživača ispod: