Flag

Osnovni recept za Hilandarsko / Hermanovo testo

5 Testa
Jednostavno
40
Osnovni recept za dugotrajno kvasno testo.
Sastojci
Priprema
Recipe Tips
Čuvajte Hilandarsko testo tokom 10. dnevne pripreme u dobro zatvorenoj posudi u frižideru. Kada Hilandarsko testo stoji na pretoplom mestu, mlečno-kiselo vrenje može da pređe u sirćetno-kiselo vrenje. Testo tada postaje nejestivo i veoma je neprijatnog mirisa.
Recipe Tips
Tokom odmaranja testa na površini može da se nakupi tečnost. To, međutim, ne utiče na dalje korišćenje testa. Testo je relativno tečno i na površini se stvara pena. Miris testa je prijatno kiselkast.
Recipe Tips
Početno ili gotovo testo možete da zamrznete i čuvate do 3 meseca u zamrzivaču.
Picture -
Picture -
MOLIMO DA OCENITE OVAJ RECEPT
Kako vam se dopada ovaj recept?

Slični recepti

Picture - Hero image

Sastojci

Početno testo
100 gpšeničnog brašna
1 kašikašećera
0,5 kesiceDr. Oetker Suvi pekarski kvasac (oko 2 ravne kašičice)
150 mlmlake vode
1. hranjenje
100 gpšeničnog brašna
150 gšećera
150 mlmleka
2. hranjenje
100 gpšeničnog brašna
150 gšećera
150 mlmleka
Picture - Dr. Oetker Suvi pekarski kvasac (oko 2 ravne kašičice)
1

Početno testo

Prosejte brašno u plastičnu činiju, koja se može zatvoriti poklopcem (zapremine oko 1,5 l) i dobro pomešajte sa šećerom i suvim kvascem. Dodajte mlaku vodu i mešajte varjačom (drvenom ili plastičnom) dok ne dobijete glatko testo. Zatvorite činiju poklopcem. Ostavite početno testo da odstoji na sobnoj temperaturi 2 dana, pritom povremeno promešajte. Nakon toga testo čuvate u frižideru. Sada nastavite kao da ste Hilandarsko (ili Hermanovo) testo dobili na poklon.

2

Obrada poklonjenog Hilandarskog testa

1. dan: miruje, 2. dan: promešati, 3. dan: promešati, 4. dan: promešati,


5. dan: 1. hranjenje: Prosejte brašno, dodajte zajedno sa šećerom i mlekom i dobro sjedinite.


6. dan: promešati, 7. dan: promešati, 8. dan: promešati, 9. dan: promešati,


10. dan: 2. hranjenje: Prosejte brašno, dodajte zajedno sa šećerom i mlekom i dobro sjedinite.

3

Gusto Hilandarsko testo podelite na 5 jednakih porcija (po oko 200 g). Sa jednom porcijom možete da pripremite jedan recept. Pojedinačne porcije možete i da zamrznete, poklonite ili iskoristite za novo početno testo. Onda počinjete od 1. dana.

  • Čuvajte Hilandarsko testo tokom 10. dnevne pripreme u dobro zatvorenoj posudi u frižideru. Kada Hilandarsko testo stoji na pretoplom mestu, mlečno-kiselo vrenje može da pređe u sirćetno-kiselo vrenje. Testo tada postaje nejestivo i veoma je neprijatnog mirisa.
  • Tokom odmaranja testa na površini može da se nakupi tečnost. To, međutim, ne utiče na dalje korišćenje testa. Testo je relativno tečno i na površini se stvara pena. Miris testa je prijatno kiselkast.
  • Početno ili gotovo testo možete da zamrznete i čuvate do 3 meseca u zamrzivaču.