Flag

Dunavski valovi

1 kolač
Srednje teško
40
Recept za opuštajuće nedeljno popodne.
Sastojci
Priprema
Recipe Tips
Dunavske valove možete da ukrasite i sa svežim trešnjama umočenim u otopljenu čokoladu.
Recipe Tips
Dok se puding hladi prekrijte ga prozirnom folijom, neće se stvoriti kožica i ne morate da ga mešate.
Picture -
Picture -
MOLIMO DA OCENITE OVAJ RECEPT
Kako vam se dopada ovaj recept?

Slični recepti

Picture - Hero image

Sastojci

Tepsija (40 x 30 cm)
malo masti ili margarina
alu-folija
Za testo
700 gvišanja očišćenih (sveže ili iz kompota)
250 gomekšalog maslaca ili margarina
200 gšećera
1 kesicaDr. Oetker Vanilin šećer
1 prstohvatsoli
5 komadajaja
375 gpšeničnog brašna
3 ravne kašičiceDr. Oetker Prašak za pecivo
20 gkakao praha (neslađenog)
1 kašikamleka
Krem sa maslacem
1 kesicaDr. Oetker Puding sa ukusom čokolade
100 gšećera
500 mlmleka (1/2 l)
250 gomekšalog maslaca ili margarina
Glazura
200 gčokolade za kuvanje
2 kašika/ejestivog ulja
Picture - Dr. Oetker Vanilin šećer
Picture - Dr. Oetker Prašak za pecivo
Picture - Dr. Oetker Puding sa ukusom čokolade
1

Priprema

Prethodno zagrejte rernu. Podmažite tepsiju (40 x 30 cm). Dobro ocedite višnje.

2

Testo

Penasto umutite omekšali maslac ili margarin. Postepeno dodajte šećer, vanilin šećer, so i mutate dok ne dobijete ujednačenu smesu. Sada dodajte jaja, jedno po jedno, svako u razmaku od oko ½ minuta, mutite najvećom brzinom. Pomešajte brašno sa praškom za pecivo, prosejte i dodajte u smesu iz 2 puta, muteći srednjom brzinom. Sipajte oko 2/3 testa na tepsiju i poravnajte. Kakao prosejte, dodajte njega i mleko u preostalo testo, sjedinite i ravnomerno raspodelite preko svetlog testa. Ispred testa (ukoliko koristite tepsiju, koja je otvorena sa jedne strane) stavite višestruko savijenu alu foliju (tako da oblikujete rub). Višnje stavite na kratko na kuhinjski ubrus, potom ih raspodelite po tamnom testu i kašikom ih blago utisnite u testo. Tepsiju stavite u rernu.

Pozicija rešetke: srednja

Temperatura gornjeg i donjeg grejača rerne: otprilike 180 °C

Temperatura rerne sa ventilatorom: otprilike 160 °C


Molimo Vas da imate u vidu uputstvo za upotrebu Vaše rerne. Nakon pečenja ostavite testo u tepsiji da se potpuno ohladi.

3

Krem od maslaca

Od praška za puding, 100 g šećera i mleka skuvajte puding prema uputstvu sa kesice. Ostavite puding da se ohladi (ne stavljajte ga u frižider!) i pritom povremeno promešajte. Omekšali maslac dobro umutite mikserom i dodajte ohlađeni puding, kašiku po kašiku, pritom vodite računa da i puding i maslac budu sobne temperature, jer inače krem može da užegne. Ohlađeno testo ravnomerno premažite kremom od maslaca i ostavite kolač da se hladi oko 1 sat.

4

Glazura

Čokoladu za kuvanje grubo usitnite i zajedno sa uljem otopite na pari. Prelijte glazuru preko očvrslog krema od maslaca i ukrasite pomoću viljuške (provucite viljuškom talasasto preko glazure).

  • Dunavske valove možete da ukrasite i sa svežim trešnjama umočenim u otopljenu čokoladu.
  • Dok se puding hladi prekrijte ga prozirnom folijom, neće se stvoriti kožica i ne morate da ga mešate.