Flag

Bakina štrudla sa jabukama

1 Štrudla
Srednje teško
40
Štrudla sa jabukama po starom receptu
Sastojci
Priprema
Recipe Tips
Umesto jedne velike štrudle, od ove količine testa možete da napravite dve manje.
Recipe Tips
Umesto običnog šećera možete da koristite i žuti šećer, tada će štrudla imati blago karamelasti ukus.
Picture -
Picture -
MOLIMO DA OCENITE OVAJ RECEPT
Kako vam se dopada ovaj recept?

Slični recepti

Picture - Hero image

Sastojci

Tepsija 30 x 40 cm
malo masnoće
Testo za štrudlu
200 gpšeničnog brašna
1 prstohvatsoli
75 mlmlake vode
50 gmekog margarina ili maslaca ili 3 kašike jestivog ulja
Fil
1 - 1,5 komadakiselkastih jabuka
75 gmargarina ili maslaca
50 ghlebnih mrvica (prezle)
50 gsuvog grožđa
100 gšećera
1 kesicaDr. Oetker Burbon vanila aromatizovani šećer
50 goljuštenog, seckanog badema
0,5 ravne kašičicecimeta
rendana kora limuna
Preliv
3 kašika/ešećera
750 mlmleka (3/4 l)
1 kesicaDr. Oetker Puding sa ukusom vanile
Picture - Dr. Oetker Burbon vanila aromatizovani šećer
Picture - Dr. Oetker Puding sa ukusom vanile
1

Priprema

Zagrejte rernu. Podmažite tepsiju.

2

Testo za štrudlu

Prosejte brašno u činiju. Dodajte preostale sastojke i preradite mikserom (nastavci za mešenje) prvo najmanjom, potom najvećom brzinom u glatko testo. U manjoj šerpi prokuvajte vodu, prospite je i obrišite šerpu. Na dno šerpe stavite papir za pečenje. Položite testo na njega dok je šerpa još vruća, poklopite i ostavite testo da se odmori oko 30 minuta. Za fil oljuštite jabuke, isecite ih na četvrtke, očistite i sitno iseckajte. Pomešajte ih sa cimetom i rendanom limunovom korom. Otopite margarin ili maslac. Razvijte testo na velikoj kuhinjskoj krpi ili stolnjaku, koje ste prethodno posuli brašnom. Premažite testo tankim slojem otopljenog maslaca, a potom ga ručno razvucite u pravougaonik (ca. 70 x 50 cm). Ukoliko si ivice deblje, odsecite ih. Sada premažite testo sa dve trećine preostalog otopljenog maslaca i pospite ga hlebnim mrvicama, pritom sa svih strana ostavite slobodan rub od oko 3 cm.Jedno za drugim preko toga rasporedite jabuke, suvo grožđe, šećer, Burbon vanilin šećer i bademe. Slobodne rubove sa kraćih strana preklopite preko fila. Pomoću krpe uvijte testo u rolat, ovog puta polazeći od duže strane. Na krajevima dobro pritisnite.Sada štrudlu položite polukružno na tepsiju, koju ste prethodno podmazali, i premažite otopljenim maslacem. Stavite da se peče.

Pozicija rešetke: srednja

Temperatura gornjeg i donjeg grejača rerne: otprilike 180 °C

Temperatura rerne sa ventilatorom: otprilike 160 °C


Molimo Vas da imate u vidu uputstvo za upotrebu Vaše rerne.

3

Nakon 30 minuta pečenja premažite štrudlu preostalim otopljenim maslacem. Nakon pečenja stavite tepsiju na rešetku da se hladi. Servirajte štrudlu po želji hladnu ili toplu.

4

Preliv

Pripremite puding prema uputstvu sa kesice, ali sa 750 ml mleka. Nakon kuvanja ga prespite u posudu za sos i servirajte uz toplu štrudlu.

  • Umesto jedne velike štrudle, od ove količine testa možete da napravite dve manje.
  • Umesto običnog šećera možete da koristite i žuti šećer, tada će štrudla imati blago karamelasti ukus.