Pitanja i odgovori

Ukoliko Vaše pitanje nije navedeno, kontaktirajte nas.

Vaša pitanja - naši odgovori

Ko je bio Dr. Oetker?

Na Vaše pitanje ko je bio Dr. Oetker odgovor je jednostavan i složen u isto vreme -  bio je apotekar, ali i izuzetno kreativan i maštovit čovek, koji je mnogo pre drugih uspeo da prepozna potrebe savremene domaćice.

 

Naime, sve do 1891. godine, kada je izumeo Original Backin prašak za pecivo, ovaj proizvod se kupovao na meru u apotekama, i nikada niste mogli da budete sigurni, da li je kupljena količina dovoljna za vaš kolač ili pecivo. Revolucionarni proizvod Original Backin je garantovao, isto kao i danas, da će vam sa jednom kesicom uspeti bilo koji kolač ili pecivo pripremljeno sa 500 g brašna.

 

Nekoliko godina kasnije izumeo je i Original puding, koji se do tada takođe pripremao na razne načine, ili ukratko, kako je koja domaćica znala i umela.

 

Ukoliko Vas zanima opširnija istorija našeg preduzeća i razvoja proizvoda, možete da je pročitate na našem sajtu pod odeljkom "Preduzeće", gde možete da pogledate i kako su izgledale prva fabrika, prve kesice proizvoda i još mnogo toga.

Moj prašak za pecivo je dobio rozikastu boju. Mogu li i dalje da ga koristim?

Prašak za pecivo ne samo da se uvek mora čuvati na suvom i hladnom mestu, već i odvojeno od začina sa jakim mirisom, poput vanila šipke, cimeta ili vanilin šećera. Inače može, kao u vašem slučaju da dobije blagu sivkasto-crvenu boju.
 

Ova promena je zdravstveno neškodljiva. Međutim, ukazuje na starije pakovanje, jer se ova promena boja sporo javlja. Proverite rok trajanja, ukoliko je on u redu, slobodno koristite vaš prašak za pecivo, bez obzira na boju.
 

Šta znači modifikovani skrob?

Modifikovani skrobovi su skrobovi, koji su fizičkim, hemijskim ili enzimskim postupcima izmenjeni, kako bi se postigle određene osobine (npr. bolje osobine bubrenja). Kao polazni proizvod uglavnom u obzir dolaze skrobovi poput pšeničnog, kukuruznog, krompirovog ili tapioke...

Koji želatin Dr. Oetker koristi?

Želatin predstavlja sredstvo za želiranje životinjskog porekla, koje se dobija od kostiju i kože goveda i svinja. Naš želatin u listu i mleveni želatin su čisto svinjskog porekla. Iz naše ponude, na rapolaganju Vam je i  Goveđi želatin.

Koju funkciju imaju sredstva za želiranje i iz čega se dobijaju?

Sredstva za želiranje mogu da pretvore tečnosti u žele, koji se može seći. Neka od njih imaju funkciju sredstva za zgušnjavanje. Sredstvo za želiranje može da bude životinjskog ili biljnog porekla ili da se dobije od mikroorganizama, npr.:
 

  • Želatin (životinjski): sastoji se od aminokiselina, koje se dobijaju od vezivnog tkiva svinja, goveda, peradi ili ribe.
  • Pektin (biljni): se dobija iz kore citrusnog voća (citrusni pektin) ili od ostataka ceđenja prilikom proizvodnje soka od jabuke (jabučni pektin).
  • Karagen (biljni): sušeni ekstrakt crvenih algi, koji se dobija specijalnim postupkom sušenja.
  • Agar agar (biljni): dobija se od crvenih algi specijalnim postupkom ekstrakcije.
  • Ksantal (mikrobški): polisaharid rastvorljiv u vodi, koji se dobija iz mikoorganizma ksantomonas (Xanthomonas).

Zašto se u sredstvima za konzervisanje koriste masnoće?

Čvrsta masnoća ima funkciju protiv stvaranja pene. Ona sprečava, da tokom pripreme marmelade, odn. želea dođe do prelivanja voćne smese ili stvaranja pene.
 

Korišćenje masti/ulja prilikom kuvanja džemova ili marmelada se već odavno ustalila i u samostalnoj, tradicionalnoj pripremi kod kuće. Iz tog razloga mi u naša sredstva za konzervisanje dodajemo i minimalne količine biljne masnoće. Sadržaj masti je daleko ispod 1% i iz tog razloga u gotovim marmeladama odn. želeima, pekmezima i sl. nema nikakav značaj u pogledu fiziologije ishrane.

Šta se krije iza E 471 i E 472 a do f?

Kod E 471 se radi o mono i digliceridima jestivih masnih kiselina, a E 472 a do f označava mono i digliceride jestivih masnih kiselina, koje su estrirane ukusnim kiselinama poput sirćetne, mlečne ili limunske kiseline.
 

Mono i digliceridi se u malim količinama javljaju u prirodnim uljima i mastima, nastaju prilikom varenja masti i proizvode se sintetički od glicerina i masne kiseline.
 

Pod brojevima E 471/E 472 su dozvoljeni mono i digliceridi kao emulgatori, sredstva za penjenje i obradu brašna. U zavisnosti od korišćenih masnih kiselina nastaju veze različitog ukusa i različite konzistentnosti (tečne do onih poput voska).
 

Mono i digliceridi mogu da budu životinjskog porekla. U proizvodima prehrambene oblasti se koriste isključivo mono i digliceridi biljnog porekla.

Moj preliv za torte je mutan. Zašto?

Preliv za torte može da postane mutan ili mlečan ukoliko ga prejako mešate. Ova mutnoća nastaje iz razloga što se jakim mešanjem umešaju vazdušni mehurići, koji potom prilikom stezanja preliva više ne mogu da izađu. Najbolje je da za mešanje koristite varjaču umesto metlice.

Zašto se moja marmelada/žele nije stegao?

Uzrok za loše želiranje može da leži u samom voću. Voće sa niskim sadržajem pektina se teško želira. Sadržaj pektina zavisi kako do vrste voća, tako i od vremenskih uslova i sazrelosti voća. Veoma zrelo voće ima nizak sadržaj pektina. Limunska kiselina izjednačava taj niski sadržaj pektina i poboljšava želiranje.

Proba želiranja pokazuje čvrstinu, koju će marmelada razviti u teglama. Ukoliko je proba želiranja ispala po vašem ukusu, sigurno da će se i sadržaj u teglama stegnuti. Proces želiranja u teglama može da potraje do nedelju dana. Tegle bi trebalo da čuvate na tamnom i hladnom mestu.

Ukoliko se vaša marmelada ni nakon nedelju dana ne stegne dovoljno, možete da preručite marmeladu iz jednog postupka kuvanja (ca. 1500-200g) u veliku šerpu i da prokuvate još jednom dodavanjem ½ kesice Dr. Oetker limuntusa (10 g).

Kada provri kuvajte još 3 minuta na jakoj vatri. Kada proba želiranja ispadne onako, kako ste želeli, sipajte marmeladu u ponovo oprane tegle.

Veoma je važno da sav pribor i tegle za džem operete pod vrelom, čistom vodom, a da poklopce iskuvate u bistroj vodi. Ostatak sredstva za pranje sudova u teglama, poklopcima ili šerpama može da dovede do toga da vaša marmelada u teglama ponovo postane tečna.

Zbog čega se tegle okreću naopako?

U tradicionalnoj pripremi džemova i marmelada, nakon kuvanja džema ili marmelade obično usledi pasterizacija, bilo da se tegle stave u vodu i kuvaju ili u rernu, kako bi se džem zapekao nakon punjenja u tegle.
 

Sa Dr. Oetker Džemfixom ništa od toga više nije potrebno, jer okretanjem tegli naopako stvara se vakum, a para od vrelog džema koji ste pripremili će zapečatiti tegle, tako da nikakva naknadna pasterizacija više nije potrebna, Džemfix će sa svojim sastojcima odraditi sve ostalo, kako bi Vaš džem ili marmelada dugo ostali sveži i ukusni.
 

Sam proces želiranja marmelada ponekad može da potraje i do 7 dana, zato ne brinite, ukoliko Vam se učini da je marmelada nakon kuvanja retka. U dobro zatvorenoj tegli dobiće neophodnu gustinu.

Da li su Dr. Oetker proizvodi pogodni i za dijabetičare? Šta Dr. Oetker ima u ponudi za dijabetičare?

Možete da koristite sve neslađene dezertne proizvode, poput Original pudinga i sl. Pritom je važno da šećer, koji treba da dodate prema uputstvu sa ambalaže, zamenite nekim od za dijabetičare dozvoljenim zaslađivačem.

Da li su Dr. Oetker proizvodi “gluten free“?

Proizvodi proizvedeni u Dr. Oetker Srbija, nisu sertifikovani kao "gluten free" proizvodi, ali kompanija vrši analizu rizika prisustva alergena u svim sirovinama i gotovim proizvodima, upravlja alergenima u skladu sa važećom zakonskom regulativom i u skladu sa tim deklariše alergene na ambalaži proizvoda.

Informacije koje se nalaze na samim pakovanjima svih naših proizvoda su najmerodavnije i jasno su označene.

Svaka promena u sadržaju alergena povlači sa sobom i izmenu deklaracije, tako da je deklarativni tekst na samoj ambalaži u potpunosti u skladu sa primenjenom recepturom i proizvođačkom praksom.

Da li je nutritivna vrednosti na pakovanjima Ovsenih kaša izražena na dehidrisani ili pripremljen proizvod?

Nutritivna vrednost Ovsenih kaša iskazana je na našem pakovanju na pripremljen proizvod (100 g pripremljenog proizvoda i 1 porcija pripremljenog proizvoda = 62 g + 150 ml vode).

 

Energetska vrednost 1 porcije dehidrisanog proizvoda (62 g) i 1 porcije pripremljenog proizvoda (62 g + 150 ml vode = 212 g) je ista, pošto voda ne utiče na EV, ali je energetska vrednost 1 porcije pripremljenog proizvoda (212 g) veća od EV 100 g pripremljenog proizvoda.


Saglasnost za praćenje

Bilo bi nam drago kada biste prihvatili da mi i naši partneri koristimo kolačiće i slične tehnologije kako bismo razumeli kako koristite našu internet stranicu. To će nam omogućiti da bolje razumemo ponašanje i Vas kao korisnika i da prilagodimo našu internet stranicu shodno tome. Osim toga, mi i naši partneri bismo želeli da koristimo ove podatke za personalizovane ponude na našim platformama. Ukoliko se slažete sa ovim, molimo vas da kliknete na „Slažem se“. Pogledajte našu politiku privatnosti za više informacija. Imate mogućnost da se predomislite u bilo kom trenutku.

Neophodne opcije

Ovi kolačići i slične tehnologije su nam potrebni jer omogućavaju osnovne funkcije naše internet stranice. One uključuju, na primer, čuvanje ovih podešavanja. Ovo je prosto neophodno pa stoga ne možemo da isključimo ovu opciju.

Uvek aktivno
Analitika i personalizacija

Pored toga, želeli bismo da saznamo više o tome kako koristite našu internet stranicu, kako bismo optimizovali stranicu za Vas i druge korisnike. S tim u vezi, koristimo kolačiće i slične tehnologije da mapiramo ponašanje korisnika, što nam pomaže da poboljšamo ponudu koju vam nudimo.

Da

Ne

(Re-)Marketing / deljenje podataka sa trećim licima

Kako bismo obezbedili da možemo da konstruišemo naše marketinške kampanje prema vašim potrebama, prikupljamo podatke o tome kako dolazite na našu internet stranicu i kakvu interakciju imate sa našim reklamama. To nam pomaže da učinimo da ne samo naše reklame, veći i naši sadržaji budu bolji za Vas. Naši marketinški partneri takođe koriste ove informacije za svoje potrebe, npr. za personalizaciju vašeg naloga ili profila na njihovoj platformi.

Da

Ne

Vaš pretraživač je zastareo

Pretraživač koji koristite je zastareo i ne omogućuje ispravno korišćenje našeg veb-sajta. Nastavak korišćenja ovog pretraživača može prouzrokovati greške. Za pravilno korišćenje našeg veb-sajta molimo da preuzmete jedan od pretraživača ispod: