Flag

Zimska noć

1 Torta
Srednje teško
40
Torta za svečane prilike - za prelepe zimske noći!
Sastojci
Priprema
Picture -
Picture -
MOLIMO DA OCENITE OVAJ RECEPT
Kako vam se dopada ovaj recept?

Slični recepti

Picture - Hero image

Sastojci

Testo sa lešnicima
6 komadažumanca
80 gšećera u prahu
1 komadrendane kore pomorandže (1 neprskane pomorandže)
malocimeta
6 komadabelanaca
100 gšećera
180 gglatkog brašna
2 kašičiceDr. Oetker Prašak za pecivo
100 gmlevenih lešnika
80 gotopljenog maslaca
Nadev
125 gjabuka suve
5 komadašljive suvih
50 gkandiranih pomorandži
malooraha grubo naseckanih
100 gšećera
125 mlcrnog vina
125 mlsoka od pomorandže
125 mlruma
250 mlvoćnog čaja
malocimeta
2 kašičicezačina za medenjake
7 lista/listovaDr. Oetker Želatina u listu beli gold
Fil
250 mlslatke pavlake
1 kašičicašećera u prahu
1 kašičicainstant kakaoa
1 kesicaDr. Oetker Kremfixa
Premazivanje i posipanje
250 mlslatke pavlake
1 kašičicašećera u prahu
1 kesicaDr. Oetker Kremfixa
nekolikomlevenih lešnika
Ukrašavanje
maločokoladne glazure
maloruma (nekoliko kapi)
malošećera u prahu
Picture - Dr. Oetker Prašak za pecivo
Picture - Dr. Oetker Želatina u listu beli gold
Picture - Dr. Oetker Kremfixa
Picture - Dr. Oetker Kremfixa
1

Priprema nadeva

Sitno iseckajte sušene jabuke, šljive i kandirane pomorandžei stavite u posudu. Dodajte ostale sastojke osim želatina, promešajte, prekrijte i ostavite da odstoji preko noći.

2

Priprema testa

Penasto umutite žumanca, rendanu koru pomorandže i cimet. Umutite belanca i pomalo dodajte šećer u prahu, pa mutite dok ne dobijete čvrsti sneg . Pažljivo ga umešajte u smesu od žumanaca. Pomešajte brašno i prašak za pecivo, prosejte i pažljivo umešajte zajedno sa lešnicima i vrućim maslacem. Smesu ulijte u kalup za torte (prečnika 26 cm), čije ste dno obložili masnim papirom, i poravnajte. Stavite da se peče u donjem delu zagrejane rerne.

Pozicija rešetke: donja

Temperatura gornjeg i donjeg grejača rerne: otprilike 180 °C

Temperatura rerne sa ventilatorom: otprilike 160 °C


Testo izvadite iz kalupa i ostavite da se hladi, najbolje preko noći. Tortu triput presecite, pa oko jedne kore stavite obruč kalupa za torte.

3

Nadev koji je odstajao skuvajte uz stalno mešanje. Skinite s vatre, pa prema uputstvima sa kesice umešajte pripremljeni želatin. Polovinu nadeva rasporedite po kori. Prekrijte drugom korom. Ostatak nadeva rasporedite po njoj i pokrijte trećom korom. Ostavite jedan sat da se hladi.

4

Fil

Čvrsto umutite slatku pavlaku šećer u prahu, kakao i Kremfix prema uputstvima sa ambalaže. Odstranite obruč kalupa i namažite fil u obliku kupole. Položite na to preostalu koru.

5

Za premivanje

Umutite slatku pavlaku, šećer u prahu i Kremfix prema uputstvima sa ambalaže, ali ne previše čvrsto. Odvojite kašiku pavlake i sipajte je u špric za ukrašavanje.Potom 2/3 od ostatka slatke pavlake namažite u obliku kupole po torti. Sa ostatkom premažite obod torte. Pospite narendanim lešnicima. Na površini torte naštrcajte male tačke šlaga. Ostavite tortu jedan sat da se hladi.

6

Za ukras izmešajte gusto-tečnu čokoladnu glazuru i rum dok ne dobijete gustu smesu, kojom ćete napunite špric. Na masni papir našpricajte zvezde ili druge ukrase po želji i ostavite da se ohlade. Stvrdnute čokoladne ukrase pažljivo odvojite od papira i njima ukrasite tortu. Ukrase pospite sa malo šećera u prahu.