Flag

Osnovni recept za prhko testo

1 Testo
Jednostavno
40
Za torteletice, kalupe i tepsije
Sastojci
Priprema
Recipe Tips
Čuvanje: Sirovo prhko (mešeno) testo možete da čuvate u frižideru nekoliko dana, umotano u prozirnu foliju ili u kesu za zamrzivač. Međutim, možete ga i zamrznuti, tada ga odledite u pakovanju na sobnoj temperaturi.
Recipe Tips
Mešena testa mogu da stoje nekoliko dana, ako ih uvijete u alu-foliju.
Recipe Tips
Slepo pečenje: Testa za torte, koja naknadno dobijaju hladan nadev (krem, voće), treba da budu „slepo pečena": U tu svrhu razvijte testo u veličini odgovarajućeg kalupa, stavite ploču od testa u pripremljeni kalup, više puta izbodite viljuškom.
Recipe Tips
Kalup napunite sušenim opnastim povrćem (graškom ili pasuljem) i pecite. Na taj način će kora ostati ravna, a rub neće moći da sklizne na dole tokom pečenja.
Picture -
Picture -
MOLIMO DA OCENITE OVAJ RECEPT
Kako vam se dopada ovaj recept?

Slični recepti

Picture - Hero image

Sastojci

Kalup sa štipaljkom (Ø 26 cm), torteletice (Ø 10 cm) ili tepsiju (40 x 30 cm)
malo masti ili margarina
papir za pečenje
Prhko testo
150 gpšeničnog brašna
na vrh nožaDr. Oetker Prašak za pecivo
50 gšećera
100 gomekšalog maslaca ili margarina
3 komadajaja
Dodatno
maloDr. Oetker Dekor Šarene mrvice
malošećera
malocimeta
1 komadžumance
Picture - Dr. Oetker Prašak za pecivo
Picture - Dr. Oetker Dekor Šarene mrvice
1

Priprema

Prvo zagrejte rernu. Podmažite kalup sa štipaljkom, torteletice ili tepsiju obložite papirom za pečenje.

2

Prhko testo

Pomešajte brašno sa praškom za pecivo i prosejte u činiju. Dodajte preostale sastojke za testo i sve mutite mikserom (metlice za mešenje) kratko najmanjom, a potom najvećom brzinom, tako da dobijete glatko testo. Zatim ga oblikujte u loptu. Testo razvijte tanko pomoću oklagije, obložite njime kalup ili torteletice i više puta izbodite viljuškom. Ili, ako želite da napravite keksiće, razvijte testo na debljinu od oko ½ cm, modlicama isecite oblike po želji i poslažite ih na tepsiju. Po želji keksiće možete da pospete Dr. Oetker dekor mrvicama, šarenim ili čokoladnim, ili šećerom pomešanim sa cimetom. Takođe možete i da ih premažete umućenim žumancetom, pa potom da ih pospete po želji. Stavite kalup ili torteletice na rešetku od rerne.

Pozicija rešetke: donja

Temperatura gornjeg i donjeg grejača rerne: otprilike 180 °C

Temperatura rerne sa ventilatorom: otprilike 160 °C

  • Čuvanje: Sirovo prhko (mešeno) testo možete da čuvate u frižideru nekoliko dana, umotano u prozirnu foliju ili u kesu za zamrzivač. Međutim, možete ga i zamrznuti, tada ga odledite u pakovanju na sobnoj temperaturi.
  • Mešena testa mogu da stoje nekoliko dana, ako ih uvijete u alu-foliju.
  • Slepo pečenje: Testa za torte, koja naknadno dobijaju hladan nadev (krem, voće), treba da budu „slepo pečena": U tu svrhu razvijte testo u veličini odgovarajućeg kalupa, stavite ploču od testa u pripremljeni kalup, više puta izbodite viljuškom.
  • Kalup napunite sušenim opnastim povrćem (graškom ili pasuljem) i pecite. Na taj način će kora ostati ravna, a rub neće moći da sklizne na dole tokom pečenja.