Flag

Kolač sa jabukama, mrvicama ili šljivama

1 kolač
Srednje teško
40
Recept za kolač sa puno mogućnosti.
Sastojci
Priprema
Picture -
Picture -
MOLIMO DA OCENITE OVAJ RECEPT
Kako vam se dopada ovaj recept?

Slični recepti

Picture - Hero image

Sastojci

Tepsija (40 x 30 cm)
malo masnoće
Kvasno testo
200 mlmleka
50 gmargarina ili maslaca
375 gpšeničnog brašna
1 kesicaDr. Oetker Suvi pekarski kvasac
50 gšećera
1 kesicaDr. Oetker Vanilin šećer
1 prstohvatsoli
1 komadjaje
Kolač od jabuka
otprilike 0,5 kgjabuka
20 gbadema (oljušten, na štapiće iseckan)
20 gsuvog grožđa
Aprikotiranje
3 kašika/edžema od kajsije
1 kašikavode
Kolač sa mrvicama
300 gpšeničnog brašna
150 gšećera
1 kesicaDr. Oetker Vanilin šećer
175 gmekog margarina ili maslaca
Dodatno
25 gmargarina ili maslaca
Kolač sa šljivama
2,5 kgšljive
malošećera
Picture - Dr. Oetker Suvi pekarski kvasac
Picture - Dr. Oetker Vanilin šećer
Picture - Dr. Oetker Vanilin šećer
1

Priprema

Za testo zagrejte mleko u maloj posudi i u njemu rastopite maslac ili margarin.

2

Kvasno testo

Prosejte brašno u činiju i pažljivo sjedinite sa suvim kvascem. Dodajte preostale sastojke i mlaku mešavinu mleka i masnoće, pa sve umesite mikserom (nastavci za mešenje) prvo najmanjom, potom najvećom brzinom oko 5 minuta, tako da dobijete glatko testo. Ostavite testo da odstoji pokriveno na toplom mestu, sve dok se vidno ne uveća. U međuvremenu podmažite tepsiju ili staklenu posudu (40 x 30 cm). Zagrejte rernu.

3

Testo blago pospite brašnom i još jednom promesite na radnoj površini, razvijte ga na tepsiji i dalje preradite u kolač sa jabukama, mrvicama ili šljivama:

4

Za kolač sa jabukama

Operite jabuke, oljuštite, isecite na četvrtke, očistite i isecite na debele kriške. Ravnomerno ih rasporedite preko testa i pospite seckanim bademima i suvim grožđem. Ostavite testo još jednom da nadođe, dok se vidno ne uveća. Stavite da se peče.

Pozicija rešetke: srednja

Temperatura gornjeg i donjeg grejača rerne: otprilike 200 °C

Temperatura rerne sa ventilatorom: otprilike 180 °C


Molimo Vas da imate u vidu uputstvo za upotrebu Vaše rerne.

5

Radi aprikotiranja provucite džem kroz sito i prokuvajte sa vodom. Kolač nakon pečenja odmah premažite džemom pomoću četkice i ostavite u tepsiji da se hladi.

6

Za kolač sa mrvicama brašno sa šećerom, vanilin šećerom i mekim maslacem ili margarinom umutite mikserom (nastavci za mućenje) tako da dobijete mrvice željene veličine. 25 g maslaca otopite i time premažite kvasno testo. Ravnomerno pospite mrvicama. Ostavite testo još jednom da odstoji na toplom mestu, dok se vidno ne uveća. Stavite da se peče i na navedenoj temperaturi (vidi kolač sa jabukama) pecite oko 15 minuta.


Stavite tepsiju na rešetku za kolače da se kolač hladi.

7

Za kolač sa šljivama

Operite šljive, dobro ih ocedite, obrišite, odstranite koštice, polutke eventualno zasecite po dužini i poslažite ih sa mesnatim delom na gore, poput krovnih crepova na testo. Ostavite testo da odstoji još jednom na toplom mestu, dok se vidno ne uveća. Stavite da se peče i na navedenoj temperaturi (vidi kolač sa jabukama), pecite oko 25 minuta.


Ostavite kolač u tepsiji na rešetki za kolače da se hladi, blago ohlađeni kolač pospite šećerom.