Flag

Ekleri sa nugatom

1 kolač
Srednje teško
40
Ekleri od kuvanog testa sa nugatom.
Sastojci
Priprema
Recipe Tips
Eklere možete da nafilujete i Dr. Oetker filom za torte sa ukusom čokolade.
Picture -
Picture -
MOLIMO DA OCENITE OVAJ RECEPT
Kako vam se dopada ovaj recept?

Slični recepti

Picture - Hero image

Sastojci

Tepsija
malo masnoće
pšenično brašno
"Kuvano" testo
125 mlvode
25 gmekog margarina ili maslaca
75 gpšeničnog brašna
15 gDr. Oetker Gustin
2 - 3 komadajaja
na vrh nožaDr. Oetker Prašak za pecivo
Aprikotiranje
1 - 2 kašika/edžema od kajsije
Fil
200 gslatke pavlake za kuvanje
1 kesicaDr. Oetker Kremfixa
50 gnugata krema mekog (npr. eurokrem, Nutella) sobne temperature
Picture - Dr. Oetker Gustin
Picture - Dr. Oetker Prašak za pecivo
Picture - Dr. Oetker Kremfixa
1

Pripremite

Zagrejte rernu. Podmažite tepsiju i pospite brašnom.

2

Testo

U maloj šerpi prokuvajte vodu sa maslacem ili margarinom. Izmaknite sa šporeta. Pomešajte brašno sa gustinom, prosejte i odjednom dodajte u vruću tečnost. Pomoću varjače sve dobro sjedinite, tako da dobijete glatko testo, vratite na šporet i „kuvajte" oko 1 minut. Sipajte testo u činiju. Dodajte 2 jaja jedno za drugim i umutite mikserom (nastavci za mešenje) najvećom brzinom. Poslednje jaje razmutite i dodajte postepeno u testo, ali samo onoliko, koliko je potrebno da testo dobije visoki sjaj i da u trakama visi sa kašike. Prašak za pecivo dodajte tek u ohlađeno testo. Sipajte testo u špric sa zvezdastim nastavkom (Ø 13 mm). Našpricajte na tespiju trake dužine oko 8 cm. Stavite da se peče.

Pozicija rešetke: srednja

Temperatura gornjeg i donjeg grejača rerne: otprilike 200 °C

Temperatura rerne sa ventilatorom: otprilike 180 °C


Molimo Vas da imate u vidu uputstvo za upotrebu Vaše rerne. Tokom prvih 15 minuta ne otvarajte rernu, jer će u suprotnom testo spasti. Odmah nakon pečenja sa svakog od peciva odsecite „kapu", ostavite polovine testa da se ohlade na rešetki.

3

Radi aprikotiranja, džem provucite kroz sito, zagrejte neprestano mešajući i time tanko premažite „kape" peciva.

4

Fil

Umutite slatku pavlaku sa Kremfixom i dodajte nugat krem kašiku po kašiku. Sipajte fil u špric sa zvezdastim nastavkom, nafilujte eklere i poklopite gornjom kapom.

5

Ekleri sa filom od čokolade i jagoda

Grubo usitnite 150 g mlečne čokolade. Prokuvajte 200 g slatke pavlake. Izmaknite sa šporeta, umešajte čokoladu i mešajte sve dok se čokolada u potpunosti ne istopi. Ostavite smesu da odstoji preko noći. Narednog dana operite 250 g jagoda, ocedite, očistite i iseckajte na fine listiće. Umutite čokoladnu pavlaku muteći miskerom (nastavci za mućenje) najvećom brzinom oko 10 minuta, dok ne postane lepo kremasta. Sipajte krem u špric, nafilujte eklere, preko fila poslažite jagode. Poklopite gornjim delom. Otopite 50 g bele čokolade na pari i pomoću kašičice poprskajte eklere.

  • Eklere možete da nafilujete i Dr. Oetker filom za torte sa ukusom čokolade.