Flag

Ekleri sa breskvama i borovnicama

1 kolač
Srednje teško
40
Neobična kombinacija borovnice i breskve.
Sastojci
Priprema
Picture -
Picture -
MOLIMO DA OCENITE OVAJ RECEPT
Kako vam se dopada ovaj recept?

Slični recepti

Picture - Hero image

Sastojci

Testo
250 mlvode (1/4 l)
50 gmargarina ili maslaca
150 gpšeničnog brašna
25 gDr. Oetker Gustin
1 prstohvatsoli
3 - 4 komadajaja
0,5 kašičiceDr. Oetker Prašak za pecivo
Nadev
4 lista/listovaDr. Oetker Želatina u listu beli gold
2 komadabresaka zrele (oko 200 g)
250 gposnog svežeg sira
50 gšećera
1 kesicaDr. Oetker Vanilin šećer
100 gborovnica
20 gkrokanta od lešnika
Posipanje
2 kašika/ešećera u prahu
Picture - Dr. Oetker Gustin
Picture - Dr. Oetker Prašak za pecivo
Picture - Dr. Oetker Želatina u listu beli gold
Picture - Dr. Oetker Vanilin šećer
1

Testo

U loncu zakuvajte vodu s maslacem ili margarinom. Pomešajte brašno sa gustinom, prosejte, dodajte so i sipajte u tekućinu. Mešajte dok ne dobijete glatku smesu u obliku grumena. Smesu zagrejavajte oko minut, stalno mešajući.Vrući grumen testa odmah stavite u činiju. Električnim mikserom (metlicama) pri najvećoj brzini umešajte jaje po jaje. Broj jaja zavisi od testa koje mora biti jako sjajno, a kad ga kašikom zagrabite, mora se odvajati od kašike u dugim trakama. U ohlađeno testo umešajte prašak za pecivo. Špric sa najvećim zvezdastim nastavkom napunite testom i na tepsiji za kolače (podmazana, obložena papirom za pečenje) valovito našpricajte po 12 cm duge valjčiće. Stavite da se peče.

Pozicija rešetke: srednja

Temperatura gornjeg i donjeg grejača rerne: otprilike 220 °C

Temperatura rerne sa ventilatorom: otprilike 200 °C


Eklere odvojite od papira za pečenje. Svakom odmah odrežite gornji deo. Ostavite ih na rešetki za kolače, dok se ne ohlade.

2

Nadev

Potopite želatin u hladnoj vodi prema uputstvu sa kesice. Lagano istisnutu zagrejte u šerpici (ne kuvajte) dok se ne rastopi te ostavite da se malo ohladi. Breskve kratko zaronite u kipuću vodu (ne kuvajte), prelijte ih hladnom vodom i odvojite kožicu. Prepolovite ih, uklonite im koštice, iseckajte ih na kocke pa usitnite tako da dobijete pire. Umešajte želatin. Dodajte sveži sir, šećer i vanilin šećer i sve dobro izmešajte. Voćnu smesu ostavite da se ohladi. Sitno seckani lešnik propržite kratko u teflonskom tiganju sa malo maslaca. Borovnice proberite, operite i osušite. Zajedno sa seckanim lešnicima umešajte u voćnu smesu, koja je počela da se steže i ponovo stavite na hladno. Ostavite da se smesa toliko stvrdne da je možete lako rasporediti. Napunite eklere i poklopite. Pospite šećerom u prahu i poslužite.